ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβραμόπουλος: Απαντάμε με περισσότερη αλληλεγγύη, συνοχή και δύναμη

16:21 - 23 Μαρ 2016 | Πολιτική
Αβραμόπουλος: Απαντάμε με περισσότερη αλληλεγγύη, συνοχή και δύναμη
«Σε όσους επιθυμούν να μας διαιρέσουν απαντάμε με περισσότερη αλληλεγγύη, συνοχή και δύναμη», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, από κοινού με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα ανθρώπινου δυναμικού των ευρωπαϊκών οργάνων, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών και ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Αυτό είπε, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι δράστες ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό εσωτερικών του Βελγίου, Γιαμπόν, πρότεινε άμεση αντίδραση και έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι το 2015 η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για αυστηρότερους ελέγχους για την απόκτηση και κατοχή των πυροβόλων όπλων, για την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και τόνισε ότι παρόλο που έχουν περάσει τρεις μήνες οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση αυτών των προτάσεων καθυστερούν.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 2015 συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα αρχείο επιβατών στο εσωτερικό της ΕΕ, η έγκριση του οποίου όμως καθυστερεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι' αυτό κάλεσε και τα δύο όργανα να υιοθετήσουν την πρόταση, το συντομότερο δυνατό.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή χώρο εσωτερικής διακίνησης πολιτών, αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα. Γι’ αυτό, είπε, η Επιτροπή προτείνει ελέγχους για όλους όσους μπαίνουν στην ΕΕ.

Εξάλλου, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν οι ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Όπως είπε, βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο δύο κρίσεων, ασφάλειας και μετανάστευσης, αλλά δεν πρέπει οι δύο κρίσεις να συνδέονται. «Να μην υποχωρήσουμε στο μίσος και τη διαίρεση που θέλουν να σπείρουν οι τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας στο Βέλγιο, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αντιδρούμε σε κατάσταση πανικού. Όπως είπε, όλα τα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να είναι λογικά. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και οι βελγικές Αρχές έχουν την εμπειρία και μπορούν να υλοποιήσουν πολιτικές που θα προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες, χωρίς να σπείρουν τον πανικό.

Από την πλευρά της, η Κ. Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι το επίπεδο κινδύνου στα ευρωπαϊκά όργανα βρίσκεται από χθες στο «πορτοκαλί». Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν έχει πρόσβαση στα κτίρια χωρίς την επίδειξη διαπίστευσης, γίνονται έλεγχοι στις χειραποσκευές, οι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση, ενώ ακυρώνονται πολλές συνεδριάσεις. Εξήγησε ότι το «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, σημαίνει ότι επίκειται σοβαρή και άμεση απειλή. Όπως είπε, το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας προσδιορίζεται σε επικοινωνία με τις βελγικές Αρχές.

Ως προς την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι δύο πράγματα προκαλούν ανησυχία: Το πρώτο έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών και το δεύτερο «με τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε την Ευρώπη κάνοντας την εργασία μας και το καθήκον μας». «Λαμβάνουμε υπόψη και την ασφάλεια των υπαλλήλων μας, αλλά και την υποχρέωση να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας», ανέφερε η Κ. Γκεοργκίεβα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.