ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας-Βουλή: Καταγγελίες για σωρεία παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη

19:15 - 29 Μαρ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας-Βουλή: Καταγγελίες για σωρεία παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη
"Σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα", προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

«Δομήθηκε για 40 χρόνια ένα σύστημα πολιτικής και οικονομικής, θεσμικής και παραθεσμικής εξουσίας που θέριεψε περισσότερο τα χρόνια της κρίσης», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Δεν θα παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες σας, είπε απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

 

Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ‘ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

 

Η ΝΔ με αφορμή δήθεν αποκάλυψη για υποτιθέμενη παρέμβαση στη δικαιοσύνη νόμισε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να δώσει παράσταση ηθικής αγανάκτησης. Ότι θα δημιουργήσει θόρυβο σε συνεργασία με ΜΜΕ της διαπλοκής.

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης

 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχει ως στόχο η δικαιοσύνη να λειτουργήσει απερίσπαστη από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ.

 

Ολοι στη χώρα γνωρίζουν ή διαισθάνονται ότι η δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός, από παραδικαστικά κυκλώματα και εγκλωβισμένος σε ένα κακό κανονιστικό πλαίσιο.

 

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολυνομία και κακονομία. Δεν είναι αποτελέσματα ανικανότητας. Είναι το αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης του τρόπου που λειτουργεί το σύστημα. Μιας βαθιάς μελέτης νομομαθών πολιτικών που θέλησαν να αξιοποιήσουν γνώσεις και νομικό ταλέντο για να πολλαπλασιάσουν τις τρύπες του συστήματος, τόνισε.

 

Είναι πολύ καλά δομημένη «τεχνολογία εξουσίας» που συμπληρώνεται από την υλικοτεχνική απαξίωση.

 

Η χώρα μας έφτασε να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να οικοδομηθεί ξανά η σχέση εμπιστοσύνης Δικαιοσύνης-πολιτών.

 

Θα στηρίξουμε τους έντιμους δικαστές, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις παλαιές συνήθειες ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να τους αποκαλύψουμε.

 

Η πραγματικότητα

 

Δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη αλλά νόμιμη άσκηση εξουσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην γνωστή υπόθεση με τη συνομιλία Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη. Όπως είπε για την υπόθεση αυτή που αφορά μεγάλα συμφέροντα διεξάγεται έρευνα για τον τρόπο που τέθηκαν τρεις υποθέσεις στο αρχείο.

 

Προκύπτουν τα ερωτήματα:

 

Α) Ποιος ζήτησε να γίνει η συνάντηση. Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα Τσατάνη. Με ποια πρόφαση αφαιρέθηκαν από την εισαγγελία διαφθοράς οι υποθέσεις που αφορούν τον Βγενόπουλο; Μου είναι αδύνατο να κατανοήσω πως ο εποπτεύον εισαγγελέας διαφθοράς με έγγραφο γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς είναι αποκλειστική του αρμοδιότητα και μετά από οκτώ μήνες στις 18/12/2015 ο ίδιος γνωμοδοτεί ότι οι δικογραφίες της υπόθεσης Βγενόπουλο νομίμως αφαιρέθηκαν. Δεν υπάρχει νομική αντίφαση; αναρωτήθηκε.

 

Β) Ποια ήταν η παρέμβαση; Η έκφραση νομικής γνώμης του υπουργού για το νομικό θέμα περί αρμοδιότητας συνιστά παρέμβαση;

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καταγγελίες του κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης που πρέπει να διερευνηθούν, κάτι που ζητούν και στελέχη της αντιπολίτευσης (σ.σ. κατέθεσε την επιστολή Τσιρώνη αλλά και την επιστολή Σηφουνάκη προς την Φ. Γεννηματά).

Θα περιμένουμε το πόρισμα της έρευνας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η κοινωνία θα μάθει, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.

 

Η πειθαρχική εξουσία

 

Σας ενοχλεί που πήρε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δικαίωμα να ασκεί πειθαρχική εξουσία; ρώτησε ο πρωθυπουργός.

 

Η επίθεση

 

Να σας θυμίσω τι σημαίνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη είπε ο πρωθυπουργός:

 

1) Ο νόμος 4024/2011 νομιμοποιθήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις στον οργανισμό Σχολικών Κτιρίων


2) Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη για χρέη Δημοτικές επιχειρήσεις


3) Επαυσαν οι ποινικές διώξεις σε ΟΑΕΕ


4) Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή παροχή δώρων. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.


5) Με το νόμο 4046 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και της ΤτΕ ΕΛΛ +0,44% για το PSI


6) Ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις σε ΔΣ επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν


7) Με νόμο απαλλάσσονται τα μέλη ΔΣ της Λαρκο από αστική και διευθυντική ευθύνη


8) Σταμάτησαν ποινικές διώξεις για τα ΔΣ αγροτικών συναιτερισμών


9) Ανεστάλησαν διώξεις για χρέη προς το δημόσιο από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

10) Όπως είπε ο πρωθυπουργός αντικαταστάθηκε με παρέμβαση Αθανασίου, άρθρο του ποινικού κώδικα που προέβλεπε ότι στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών του Δημοσίων Επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε 6 Μαϊου 2014 και αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε καταργήθηκε μερικές ημέρες αργότερα με το επιχείρημα ότι ήταν λάθος.

 

Η ύπαρξη του νόμου για μερικές ημέρες έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς να δικαστούν με αυτό το νόμο. Ευτυχώς ο Αρειος Πάγος την χαρακτήρισε Αντισυνταγματική.

 

11) Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη για το αδίκημα Απιστίας τα μέλη του ΔΣ τραπεζών για σύναψη δανείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Είναι η υπόθεση των θαλασσοδανείων στα κόμματα, και κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είχαν βάλει ως εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Ηξεραν ότι θα παίρνουν πάντα ποσοστά 40 και 45%; αναρωτήθηκε.

 

Τα χρέη της ΝΔ ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 197 εκατ. είναι δάνεια από τράπεζες που δόθηκαν με αυτή την έωλη εξασφάλιση. Για το ΠΑΣΟΚ τα χρέη του 2013 είναι 111 εκατ. ευρώ.

 

Η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν μπορούν να κλείσουν σε μια νύχτα γιατί καταθέσατε μια τροπολογία-ασυλία σε όσους τα έδωσαν.

Το ίδιο θα γίνει και με δάνεια στα ΜΜΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτός ήταν ο κόμβος: οι τράπεζες τάιζαν με δάνεια κόμματα και ΜΜΕ τα κόμματα εξυπηρετούσαν και τα ΜΜΕ φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος που τα τρέφει. Αυτό το τρίγωνο λειτουργούσε και η χώρα βυθιζόταν και κάποιοι έστελναν καταθέσεις στις Παρθένες Νήσους, σημείωσε.

 

«Η παρέμβαση Μητσοτάκη»

 

12) Ο πρωθυπουργός συνέχισε την απαρίθμηση παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη η οποία φέρνει υπογραφή Μητσοτάκη και ψηφίστηκε την πέμπτη φορά που κατέβηκε στη Βουλή. Αφορούσε την νομιμοποίηση τριγωνικών συναλλαγών μεγάλων ομίλων. Το κόστος υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ

 

13) Τροπολογία του κου Αθανασίου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει εκλεκτούς. Είναι καταγγελία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έλεγε: «η αιφνιδιαστική τροποποίηση τέτοιας διάταξης ελάχιστες ημέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών δημιουργεί ερωτηματικά και θα μπορούσε να διευκολύνει την εκλογή ενός υποψηφίου», αναφέρονταν. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

 

Αυτές είναι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς. Στην τριετία «χάθηκε η μπάλα», σημείωσε.

 

Προσέθεσε ότι οι παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται σε τροπολογίες. Και οι παραλείψεις είναι παρέμβαση:

 

1) Δεν δόθηκε για έλεγχο η λίστα Λαγκάρντ. Όταν αυτό έγινε οι έλεγχοι προχωρούσαν με ρυθμό χελώνας. Το 2015 βεβαιώθηκαν 177,4 εκατ. ευρώ, υποστήριξε και αυτό είναι αύξηση 600%.

 

2) Εξοργίζει το μέσο πολίτη η συνειδητή παράλειψη συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό φοροφυγάδων (υπόθεση Μπόργιανς). Η άρνηση συνεργασίας επιβλήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και τον σύμβουλο του Α. Σαμαρά κο Μπούρα.

 

Μίλησε για παραγραφές που υπήρξαν λόγω του θεσμικού πλαισίου. Διαβιβάστηκαν 130 δικογραφίες στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο σημείωσε και τόνισε ότι αφορά υποθέσεις δεκαετίας και πλέον. Με πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσω έλεγχο του συνόλου των δικογραφιών για να φανεί ποια περίοδο αφορούσαν οι υποθέσεις, πόσο κράτησε η προδικασία και πότε μεταβιβάστηκαν στη Βουλή.

 

Με τη Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να τελειώσει η ντροπή του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, σημείωσε και προσέθεσε ότι χαίρεται γιατί βλέπει ότι αυτό αποτελεί θέση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Εξεταστική Επιτροπή

 

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική για τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών με κόμματα και ΜΜΕ. Όπως είπε η Επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει πόρισμα σε δυο μήνες, μέχρι το Μάιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:31 - 29 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.