ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Μου λείπει η... Θάτσερ

19:30 - 03 Απρ 2016 | Πολιτική
Βαρουφάκης: Μου λείπει η... Θάτσερ
Νέες επιθέσεις κατά των Ευρωπαιών ηγετών αλλά και κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

Η συνέντευξη του οικονομολόγου κοσμεί την πρώτη σελίδα του περιοδικού και συνοδεύεται από το ερώτημα: «Έλληνας ήρωας;»


«Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους ανίδεους κυβερνήτες της» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μια φράση που επιλέχθηκε και για τίτλος του άρθρου.


«Οι πρώτοι μήνες (σ.σ. με τον Αλέξη Τσίπρα) ήταν μήνες απόλυτης χαράς γιατί ο Αλέξης και εγώ ήμασταν ενωμένοι. Βρισκόμασταν από την πλευρά των αγγέλων και ένιωθα ότι αυτό που κάναμε το κάναμε μαζί. Όταν όμως ένοιωσα ότι η Τρόικα είχε σπρώξει ένα τοίχος ανάμεσά μας, αυτή η χαρά μετατράπηκε σε τρόμο. Και παρέμεινα όσο περισσότερο μπορούσα μόνο από την αίσθηση του καθήκοντος προς τον πρωθυπουργό γιατί ένοιωσα ότι ακόμα και αν έκανε συμβιβασμούς που θα οδηγούσαν στην παράδοση, θα ερχόταν μια στιγμή που θα ένοιωθε τόσο ταπεινωμένος ώστε θα ερχόταν σε μένα για λύσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβη» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.


Ο «ροκ σταρ» οικονομολόγος μίλησε και για την πρώτη του επαφή με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2009, το οποίο περιέγραψε ως «ένα πολύ μικρό κόμμα της τάξης του 4%, που είχε γραμμή παρόμοια με αυτή του Brexit». Όπως ισχυρίζεται, τότε είχε καταφέρει να αλλάξει γνώμη στους συντρόφους του, προειδοποιώντας για τα δεινά που θα μπορούσε να φέρει μια τέτοια κίνηση.


«Ποτέ δεν σκόπευα να γίνω πολιτικός. Ρωτήστε τη σύζυγό μου γι' αυτό. Υπάρχει όμως ένα ηθικό καθήκον που έχει ο καθένας. Όταν συνεχώς λες "δεν πρέπει να κάνουμε αυτό αλλά εκείνο" και κάποιος σου πει "ωραία έλα να κάνεις αυτό που προτείνεις" τότε τι απαντάς;» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ερωτηθείς για τους λόγους που αποφάσισε να εγκαταλείψει τα έδρανα και να μπει στην πολιτική αρένα.


Για άλλη μια φορά, ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η «μοίρα» της Ελλάδας ήταν προδιαγεγραμμένη και επηρεάζεται από την διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας.


Στο «στόχαστρό» του βρέθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε.

 

«Η άποψη του για την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για παράπλευρη απώλεια» ανέφερε, και συνέχισε: «Τον ενδιαφέρει η Γαλλία και η διαδικασία με την τρόικα εδώ στην Ελλάδα είναι ένας τρόπος να κρατά υπό έλεγχο το Παρίσι».


Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Βαρουφάκης μιλάει με κολακευτικά λόγια και για την πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

«Μου λείπει η Θάτσερ» είπε ο πρώην υπουργός. «Πέρασα τα πρώτα μου χρόνια πηγαίνοντας σε κάθε διαδήλωση κατά της Θάτσερ που μπορούσα» γράφει στο τελευταίο του βιβλίο ο κ. Βαρουφάκης, που περιγράφει με κολακευτικά λόγια ότι αυτή ήταν πιθανώς η μοναδική Ευρωπαία πολιτικός που αντελήφθη την «πραγματική φύση» της Ευρωζώνης.


«Εκείνη και ο Κέιτ Τζόσεφ είχαν τόσο καθαρό τρόπο να εκφράζουν τις απόψεις τους» ολοκλήρωσε λέγοντας ο κ. Βαρουφάκης .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.