ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τα Νέα»-Μαξίμου: Κορυφώνεται η κόντρα-Απάντηση με Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού

21:30 - 05 Απρ 2016 | Πολιτική
«Τα Νέα»-Μαξίμου: Κορυφώνεται η κόντρα-Απάντηση με Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού
Απάντηση στην αιχμηρή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το δημοσίευμα της Τρίτης (5/4/2016) δίνουν με δηλώσεις των Πόθεν Έσχες «Τα Νέα».

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η αντιπαράθεση της εφημερίδας Τα Νέα με το Μέγαρο Μαξίμου. Αφορμή το σημερινό (Tρίτη) δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι οι κ. Τσίπρας, Παππάς και Καραμάνος, είχαν συστήσει κατασκευαστική εταιρεία, από την οποία ο κ. Τσίπρας αποχώρησε το 2009 όταν εξελέγη βουλευτής οπότε και μεταβίβασε τις μετοχές στην αδελφή του Ζανέτ.

Με ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο “Όταν τα «Νέα» διαψεύδουν τα «Νέα»”, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά στην απάντηση του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας σχετικά με την υποτιθέμενη απόκρυψη συμμετοχής σε ομόρρυθμη εταιρία του Αλέξη Τσίπρα από τη δήλωση «πόθεν έσχες».

Πιο συγκεκριμένα, το Μαξίμου παραθέτει ένα δημοσίευμα των Νέων από τις 20/09/2010, στο οποίο η εφημερίδα αναφέρει για τα εισοδήματα του πρωθυπουργού:

«Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το 2008 εισοδήματα 21.588 ευρώ.

Δηλώνει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 114 τ.μ. στην Αθήνα που απέκτησε με γονική παροχή το 1996 και κάτοχος μηχανής 650 κ.ε. που απέκτησε τα 2007 με αγορά έναντι 7.300 ευρώ.

Για το 2008 δηλώνει καταθέσεις 2.949 ευρώ στην Άλφα και μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία που ξεκίνησε το 2007 με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ. Ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία».

Μάλιστα μαζί με την ανακοίνωση επισυνάπτεται και αντίγραφο της ιστοσελίδας σε PDF (σ.σ επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του άρθρου), “σε περίπτωση που παρουσιαστεί συμπωματικά κάποιο τεχνικό πρόβλημα στην ιστοσελίδα των «Νέων»”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες η απάντηση της εφημερίδας

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα το 2010 και το 2011, ως απάντηση των Νέων στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που έκανε λόγο για «παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας».

Η εφημερίδα, θέλοντας να αποδείξει την ορθότητα του ρεπορτάζ της, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός παρέλειψε να δηλώσει ότι συμμετείχε σε ομόρρυθμη εταιρεία μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, δημοσιοποίησε τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2010 έχουν δημοσιοποιηθεί και κρατηθεί από τη Βουλή που, σε ηλεκτρονική μορφή, τις είχε δώσει τότε σε όλα τα ΜΜΕ», αναφέρουν τα Νέα που «αναρτούν τη δήλωση του 2010 για ενημέρωση της κοινής γνώμης και αποκατάσταση της αλήθειας καθώς προκύπτει σαφώς ότι δεν έχει δηλωθεί η εταιρεία στο Πόθεν Έσχες του 2010 του κ.Τσίπρα».

tsipras

Στην σχετική ανακοίνωση «υπενθυμίζεται επίσης ότι η εκποίηση του εταιρικού μεριδίου από πλευράς του νυν Πρωθυπουργού, η οποία έγινε τον Ιανουάριο του 2010, δεν αναγράφεται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2011 που είναι επίσης δημοσιοποιημένη. Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν ή μάλλον πολλαπλασιάζονται».

Ήταν Ιούνιος του 2007, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, όταν τρεις φίλοι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καραμάνος αποφασίζουν να ιδρύσουν συνεταιρικά μια τεχνική εταιρεία. Ο πρώτος και ο τρίτος είναι πολιτικοί μηχανικοί. Ο Παππάς δεν έχει επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο κι εκείνη την εποχή φέρεται ότι ζει στη Βρετανία. Εντάσσεται ωστόσο στο σχήμα, καταβάλλοντας σύμφωνα με το καταστατικό τις 33.000 ευρώ που του αναλογούν, ως το μερίδιο του αρχικού κεφαλαίου που ανερχόταν στις 99.000 ευρώ.

Η εταιρεία βαπτίζεται «Αγνάντι ΟΕ» και αλλάζει σύνθεση στις αρχές του 2010. Ο Αλέξης Τσίπρας - που κατά την ίδρυσή της είχε μόλις εμφανιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Συνασπισμού στον Δήμο Αθηναίων - μεταβιβάζει το μερίδιό του λίγο μετά τις εκλογές του 2009, οπότε και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Ως αγοράστρια του μεριδίου εμφανίζεται η αδελφή του Ζαννέτ. Οι άλλοι δύο συνεταίροι παραμένουν στο σχήμα μέχρι τη λύση της «Αγνάντι» το 2015 - όταν πια ο Παππάς είναι ήδη βουλευτής και υπουργός και ο Καραμάνος έχει από τον Ιούνιο του 2014 εκλεγεί στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής και υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών υπό τη Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, σκοπός της είναι «η κατασκευή οικοδομών κάθε είδους, επί οικοπέδων και γηπέδων ανηκόντων στην εταιρία ή σε τρίτους» καθώς και «η ανάληψη κάθε είδους οικοδομικών, τεχνικών και κατασκευαστικών εργολαβιών και κάθε είδους έργου, δημόσιου ή ιδιωτικού». Πράγματι λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή της, το καλοκαίρι του 2007, η «Αγνάντι ΟΕ» προέβη σε αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εμβαδού 6.055 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Ψηλός Γκρεμνός ή Γιαλούδι της Σερίφου. Το ακίνητο αγοράστηκε αντί 40.000 ευρώ.

Στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο Τσίπρας το 2010 δεν υπάρχει εγγραφή σχετική με τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο, η δήλωσή έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την 31/12/2009 - άρα και τη σχέση του με την «Αγνάντι ΟΕ» η οποία λύνεται στις 11 Ιανουαρίου 2010.

Παράλειψη - και μάλιστα διπλή - υπάρχει και στο πόθεν έσχες της επόμενης χρονιάς, που υποβλήθηκε το 2011 και αφορά το οικονομικό έτος 2010. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δήλωσε τη μεταβίβαση του εταιρικού του μεριδίου, ούτε το ποσό των 33.000 ευρώ που, σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, η Ζαννέτ Τσίπρα «κατέβαλε σε μετρητά στον πωλητή» αδελφό της, προκειμένου να αποκτήσει το 1/3 της «Αγνάντι». Εκείνη τη χρονιά, ο Τσίπρας δηλώνει μόνο το ακίνητο 114 τ.μ. στην Κυψέλη στο οποίο διαμένει.

Το στοιχείο που καθιστά αξιοσημείωτη την παράλειψη είναι ότι έτσι δεν φαίνεται το ακίνητο της Σερίφου που είχε αγοραστεί το 2007.

Η αρχική ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη.

Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο! Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή!  Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!

ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των «Νέων» έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο «Πρώτο Θέμα» το 2009 (9/8) και στα «Παραπολιτικά» το 2012 (22/9).

ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 05 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.