ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ–Μέρκελ: «Ενταφιάζουν» την αναδιάρθρωση χρέους-«Μηνύματα» στην Αθήνα

09:09 - 06 Απρ 2016 | Πολιτική
Λαγκάρντ–Μέρκελ: «Ενταφιάζουν» την αναδιάρθρωση χρέους-«Μηνύματα» στην Αθήνα
Μετά την τρικυμία λόγω Wikileaks, μπαίνει το νερό στα «αυλάκι» καθώς η συνάντηση Λαγκάρντ – Μέρκελ οδήγησε σε αποσαφήνιση, με ηχηρό τρόπο προς την Ελληνική πλευρά, ότι τα σενάρια για μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα δεν «παίζουν».

Μάλιστα, παραδέχτηκαν ότι οι συζητήσεις είναι «σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί όπου θέλουμε». Η κ. Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε εκεί όπου θέλουμε, και ειδικότερα εκεί όπου θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να ευημερεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού».


Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου, δήλωσε ότι «θέλουμε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και φυσικά θέλουμε τους θεσμούς να μείνουν μαζί και οι τέσσερις», ενώ ξεκαθάρισε πως η θέση της Γερμανίας συνεχίζει να είναι ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει μέρος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

 

Επί της ουσίας, η κ. Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα και δεν θα προχωρήσει σε εφαρμογή ενός «ευρωπαϊκού» προγράμματος.Την ίδια ώρα, η κ. Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα όσα θα έπρεπε, με την κ. Μέρκελ να συμφωνεί, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για νέα ελάφρυνση του χρέους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συνάντηση του Βερολίνου, για άλλη μια φορά τονίστηκε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους. Όπως υποστήριξε η κ. Μέρκελ, η διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή σε νομική βάση στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «άλλες προσεγγίσεις» για το ελληνικό χρέος.

 

Είναι προφανές, ότι όπως έγραφε χτες το Reporter.gr, η θέση αυτή των δανειστών, δημιουργεί την ανάγκη στην Αθήνα να αναπροσαρμόσει στρατηγική και να προσπαθήσει, τουλάχιστον, για πιο ήπια μέτρα, αλλά και μια αντίστοιχη πολιτική διαχείριση. Μόνο που αυτή θα πρέπει να δικαιολογήσει άλλη μια κυβίστηση και κυρίως στο θέμα του χρέους, την εγκατάλειψη της βασικής άποψης που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τον τελευταίο Σεπτέμβρη.


Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ έστειλε κι ένα μήνυμα με αποδέκτη τις αγορές και την κυβέρνηση: «Είμαι ικανοποιημένη που ακούω ότι οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα, και αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να διασφαλιστεί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Και φυσικά και η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που απασχολεί τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς αφορά το μέλλον της χώρας». Στο ίδιο πλαίσιο συμπλήρωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί, είχαμε μια καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε».


Στο φόντο αυτό, η ελληνική πλευρά και με τα καμπανάκια για την πορεία των τραπεζών να ηχούν δυνατά, θα επιχειρήσει να σπεύσει να κλείσει τα θέματα και να πακετάρει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης με τέτοιο τρόπο που να αφήνει ανοικτό το θέμα του χρέους για μετά το 2020, όπως κατ΄ επανάληψη έχουν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη με τελευταίο το Γιώργο Σταθάκη χτες στο Βερολίνο.

 

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε για άλλη μια φορά ότι θέματα πληρωμών χρέους μπαίνουν μετά το 2020. Κι όπως ψιθυρίζεται στους κύκλους του Βερολίνου, μια επιμήκυνση λήξεων τότε, μπορεί να δώσει μια λύση. Προσωρινή βέβαια …


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.