ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο απ' όσα συμφωνήσαμε

15:13 - 11 Απρ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο απ' όσα συμφωνήσαμε
«Η συμφωνία είναι πολύ σαφής.Μετά την πρώτη αξιολόγηση, ανοίγουμε συζήτηση για το χρέος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

«Καταλήξαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό», είπε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού ενώ τόνισε «Αλλά υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα και δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο από το να την τηρήσουν και οι δανειστές μας».


«Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής», είπε ο πρωθυπουργός, «λέει ότι αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, και δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση».


«Προφανώς μια συμφωνία έχει σαφήνεια ως προς τους στόχους», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως όταν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιδεινωθεί αλλά έχει καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα η πορεία της οικονομίας και υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε- 0,2% έως 0,5%, άρα αυτό που αναμένεται ως απολύτως λογικό είναι είτε να καλυτερεύσουν οι προβλέψεις για τα απαιτούμενα μέτρα, είτε στη χειρότερη εκδοχή να μείνουμε σε αυτά.

 

«Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα στις δηλώσεις του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, τις προκλήσεις της περιόδου και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των αναποτελεσματικών προγραμμάτων λιτότητας, την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι η Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν, αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

 

Συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 11 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.