ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή- Η αβεβαιότητα επανέρχεται

16:51 - 18 Απρ 2016 | Πολιτική
Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή- Η αβεβαιότητα επανέρχεται
Σε μερική ανασκευή της θέσης της προχωρά η κυβέρνηση στο ζήτημα των «προκαταβολικών» μέτρων που καλείται να υιοθετήσει προληπτικά, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018, επιμένοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε μετά το πέρας της καθιερωμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει μόνον όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

 

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι η Αθήνα περιμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

 

«Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις» υποστήριξε στην ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από την Eurostat τις επόμενες ημέρες. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς», είπε.

Τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε, «κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.

Σχολιάζοντας τις «γνωστές διαφωνίες» μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, η εκπρόσωπος, τόνισε ότι «η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

 

Όπως έγραψε το Reporter.gr, η πρόταση για ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα πρέπει να ψηφισθεί τώρα, αλλά με την πρόβλεψη ότι δεν θα εφαρμοσθεί παρά μόνο στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, είναι η νέα ενδιάμεση εναλλακτική που έπεσε στο τραπέζι από γερμανικής πλευράς, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Αθήνα και τους θεσμούς.

Η πρόταση αυτή, περιέχει μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

1. αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το 13% στο 24%


2. μειώσεις των κύριων συντάξεων


3. απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων


4. περικοπές και πάγωμα των μισθών, καθώς και απολύσεις στο Δημόσιο


5. αναπροσαρμογή ψηλότερα του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ του 6% (φάρμακα, βιβλία, θέατρα)


Η συζήτηση για το χρέος, δεν έχει προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα έναρξης, ενώ την ίδια στιγμή, η γνώριμη αβεβαιότητα, εγκαθίσταται εκ νέου πάνω από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.