ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χέρια της κυβέρνησης οι αποφάσεις, ενώ ο χρόνος τελειώνει

12:12 - 19 Απρ 2016 | Πολιτική
Στα χέρια της κυβέρνησης οι αποφάσεις, ενώ ο χρόνος τελειώνει
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες πολιτικής διαχείρισης της ήδη επιβαρυμένης από τις ανελέητες φοροεπιδρομές κατάστασης, το Μαξίμου επιχειρεί να μεταθέσει στο απώτερο μέλλον την συζήτηση της εναλλακτικής γερμανική πρότασης για τη λήψη προληπτικών μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν, εάν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%.

«Εκλεχθήκαμε στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου. Οτιδήποτε άλλο μας δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα» παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια πολιτικής αστάθειας που επικαλείται στις διεθνείς επαφές του ο πρωθυπουργός.

Ο ηγετικός κύκλος της κυβέρνησης, επιδιώκει να ολοκληρωθεί προηγουμένως η αξιολόγηση και να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του χρέους και εν συνεχεία να εξεταστεί το θέμα των ανέφικτων, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δημοσιονομικών στόχων.

Που ποντάρει το Οικονομικό Επιτελείο

Απρόβλεπτος σύμμαχος στον σχεδιασμό του Μαξίμου, εμφανίστηκε η Eurostat, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικώς υπολογιστεί, ενισχύοντας έτσι το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου, ότι το ΔΝΤ συνήθως δεν επιβεβαιώνεται στις προβλέψεις του. 

Την ίδια ώρα, η απόφαση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και να ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας, προσφέρει, όπως εκτιμά ο Α. Τσίπρας ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστική και εύλογη την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός, επιμένοντας στη θέση ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και δεν δικαιολογούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμα ότι η «τεχνική συμφωνία» (Staff Level Agreement), που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, θεωρώντας, σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο, ότι οι κυβερνητικές προτάσεις, «έχουν τη συμπάθεια» των δανειστών…

Η Μεγάλη Εβδομάδα της αξιολόγησης

Η άμμος ωστόσο στην κλεψύδρα τελειώνει…. Και την προσεχή Πέμπτη, η ομάδα των διαπραγματευτών αναχωρεί προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup της επόμενης μέρας όπου θα εξεταστεί η πρόοδος των εργασιών.

Άλλωστε, «αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο», όπως παρατηρεί στωϊκά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιμένει σε ένα τρίπτυχο θέσεων, τονίζοντας επί λέξει:

«Λέμε ότι τα μεγέθη πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει επίσης να δούμε πραγματικά μέτρα, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία. Το τρίτο -μιλάμε για μια πρόταση με τρία σκέλη- πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο. Αν συνδυαστούν αυτά τα τρία τότε, χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα».

Η Μεγάλη Εβδομάδα, κατόπιν τούτων αποκτά ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, καθώς στην διάρκειά της, θα συγκληθεί όπως όλα δείχνουν ένα έκτακτο Eurogroup, για το οποίο έχει ήδη προϊδεάσει ο Ε. Τσακαλώτος.

Η μπάλα, ως συνήθως, στο κυβερνητικό γήπεδο…

Είναι πρόδηλο, ότι η διαπραγμάτευση βαδίζει επί ξυρού ακμής και το επισήμανε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ, αναγνωρίζοντας, ότι: «χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε έναν αριθμό κρίσιμων τομέων προτού επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο μέτρων».

Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι μετά από έναν ακόμα κύκλο μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων στις οποίες απερίσκεπτα η κυβέρνηση ξεχνώντας το πάθημα του περασμένου καλοκαιριού, σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, είναι σήμερα αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και καλείται τώρα πιεστικά να εκπληρώσει.

Το είπε με τον τρόπο της, που αποπνέει και κάποιο βαθμό «κόπωσης», η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν: «για μας εξακολουθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι απαραίτητη. Και τα άλλα θέματα έχουν επαναληφθεί εδώ τόσες φορές ώστε δεν βλέπω τώρα λόγο να τα εξηγήσω και πάλι. Είναι όλα γνωστά»…

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 19 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.