ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Όχι άλλα μέτρα-Είναι ώρα για σωστές αποφάσεις

18:40 - 21 Απρ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Όχι άλλα μέτρα-Είναι ώρα για σωστές αποφάσεις
Τον κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί πολιτικά η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, πέρα από αυτά που περιέχονται στην Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, επισείει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

«Δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής.

Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία», υπογράμμισε με σημασία, σε συνέντευξη που παραχώρησε , στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Επιμένοντας στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την επίδειξη πολιτικής επιείκειας από πλευράς δανειστών και έχοντας ως προμετωπίδα την θετική αποτίμηση της Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Τσίπρας, παρατηρεί εμφατικά, πως «τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Στο μήκος αυτό και με την διαπραγμάτευση να βρίσκεται οριακά εντός των ταμειακών αντοχών της Οικονομίας, ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει:

«Πιστεύω ότι τούτη την ώρα έχοντας την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω».

Στους ίδιους τόνους και «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΔΝΤ, προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Αν τελικώς όλοι έχουν κάνει τεράστια λάθη με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Ελλάδα λοιπόν έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από το στόχο. Δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη. Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση».

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat ο πρωθυπουργός επικρίνει και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε  την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Ειδικά ως προς αυτό, υποστηρίζει ότι από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνεται δημοσιονομική πρόοδος και προσθέτει:

«Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά τι  λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα  0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.