ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αναχώματα» ενόψει Eurogroup επιχειρεί να χτίσει η «στριμωγμένη» κυβέρνηση

13:30 - 05 Μαϊ 2016 | Πολιτική
«Αναχώματα» ενόψει Eurogroup επιχειρεί να χτίσει η «στριμωγμένη» κυβέρνηση
Κινήσεις στην πολιτική ατζέντα προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση ώστε να διαμορφώσει έδαφος για να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα επιδιώκει να «βγάλει στη σέντρα» όσους κατά τη δική της εκτίμηση υπονομεύουν μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, αλλά και να διαχειριστεί πολιτικά στο εσωτερικό ένα σκληρό πακέτο νέων φόρων και περικοπών.

Ήδη, έτσι, στο τραπέζι της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής έχει τεθεί το ενδεχόμενο να τεθεί προς ψήφιση το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό το Σαββατοκύριακο ώστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με ψηφισμένα τα μέτρα των 5 και πλέον δισεκ. ευρώ. Επιπλέον αναδεικνύει το ότι για πρώτη φορά η χώρα στο 2015 κατέγραψε πλεονάσματα ως αποτέλεσμα της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Είναι ενδεικτικό ότι ο στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού και υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στον Real Fm υπογράμμισε τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης το 2015 και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί συμφωνία κυρίως λόγω του ευνοϊκού κλίματος σε Κομισιόν και Παρίσι. Όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, ο Ολάντ, μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής λόγω και των εσωτερικών αναταράξεων, μίλησε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα του Θωμά στο Eurogroup. Επίσης αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι το συνολικό περιβάλλον βοηθά να υπάρξει μια λύση στην Ελλάδα.

 

Ουσιαστικά «δείχνουν» τη νέα πρόκληση οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος για το brexit, της κατάστασης στη Λιβύη και των εκλογών στην Ισπανία, γεγονότα που αναλόγως θα μπορούσαν να φέρουν σε κλυδωνισμό την ΕΕ. Επίσης προτάσσουν το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

Ενστάσεις θεσμών και αντιδράσεις στο εσωτερικό

 

Ωστόσο, σε σχέση με τα προταθέντα μέτρα και το μακροοικονομικό σενάριο, υπάρχουν σοβαρές εντάσεις από τους θεσμούς. Σε σχέση με το πακέτο αυτό που αποσκοπεί στο κλείδωμα πλεονάσματος 3,5% το 2018 υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους δανειστές στην απόδοση συγκεκριμένων μέτρων, έστω κι αν αυτά έχουν μπει σε μια πρώτη γενική draft ατζέντα. Ειδικά το ΔΝΤ αμφισβητεί την εισπραξιμότητά τους και ζητεί εξασφάλιση πόρων στο μέτωπο των δαπανών. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε, το Ταμείο λειτουργεί ως εγγύηση για την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια αρκετών χωρών-μελών. Την παραμονή, βέβαια, του Ταμείου θα επιθυμούσε και η Αθήνα, με τους δικούς της όμως όρους, λόγω της στάσης του στο ζήτημα του χρέους. Η Αθήνα ωστόσο όπως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν συμφωνούν με το ΔΝΤ όσον αφορά το μείγμα πολιτικής που προτείνει ιδίως αναφορικά με τα λεγόμενα «προληπτικά» μέτρα

 

Την ίδια ώρα, εντός Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με σειρά κοινωνικών αντιδράσεων και σκληρή κριτική από πολλούς κλάδους της οικονομίας λόγω της νέας φοροεπιδρομής. Μάλιστα, σύσσωμη η αντιπολίτευση, μεγάλο μέρος της κοινωνίας και των ισχυρών ΜΜΕ, έχουν υψώσει αντικυβερνητικό τείχος με αφορμή την ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου και όχι μόνο.

 

Συνεργάτες μάλιστα του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την αίσθησή τους ότι κύκλοι εδώ μαζί με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε προωθούν τα σενάρια είτε των πρόωρων εκλογών είτε της οικουμενικής, ώστε να γυρίσει πλέον η χώρα σελίδα μακριά από την κυβέρνηση της αριστεράς.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.