ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχες «χαρακωμάτων» μεταξύ δανειστών, κυβέρνησης και συνδικαλιστών

19:40 - 08 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Μάχες «χαρακωμάτων» μεταξύ δανειστών, κυβέρνησης και συνδικαλιστών
Η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών να κυριαρχούν και η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας δίνουν τον τόνο των πολιτικών εξελίξεων του επόμενου διαστήματος. Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν διαμορφώνει ένα πλαίσιο που ωστόσο μένει να αποδειχτεί αν είναι επαρκές.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ποντάρει στην  ψήφιση του νομοσχεδίου που εφόσον τηρηθούν οι χρόνοι είναι προγραμματισμένη στις 10 το βράδυ. Προβλέπεται μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικό αίτημα που αναμένεται να καταθέσουν η Ν.Δ. και το ΚΚΕ, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει.

 

Ουσιαστικά το Μαξίμου προχωρεί σε μια κίνηση ώστε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση για λύση ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επιστολή του προς τους ομολόγους απαντά στην επικεφαλής του Ταμείου τονίζοντας ότι τα προληπτικά μέτρα δεν περνούν.

 

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο δίνει το πλαίσιο λύσης, ενώ «μιλώντας» στο εξωτερικό επαναφέρει την πρόταση για προληπτικό μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής και ισχυρή δέσμευση για το χρέος. Όπως αναφέρουν πληροφορίες κάπου εκεί ίσως να κρύβεται  το κλειδί της λύσης με «βολικές» υποχωρήσεις κι από τις δύο πλευρές. Άλλωστε η εσωτερική πολιτική διαχείριση «σκιάζει» όλες τις πλευρές.

 

Χθες πάντως πρώτη μέρα της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης οι υπουργοί υποστήριξαν ότι επιτυγχάνεται με το Ν/Σ η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με δίκαιο και επωφέλη τρόπο ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών, ενώ τα στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους πολίτες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

 

Μάχες εντυπώσεων

 

Παίρνοντας νωρίτερα το λόγο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, δίνοντας τρίμηνη παράταση στο αγγελιόσημο και έναρξη των ρυθμίσεων για τα σώματα ασφαλείας τον Ιούλιο.

 

Ειδικότερα πρόκειται για δύο μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες:

  • οι ρυθμίσεις για το αγγελιόσημο θα εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου του 2016
  • η έναρξη ισχύος των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για σώματα ασφαλείας και ειδικές δυνάμεις θα είναι η 1η Ιουλίου.

Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτό το αίτημα για τα σώματα ασφαλείας η σύνταξη λόγω θανάτου να γίνεται με τους ίδιους όρους με τη σύνταξη λόγω ανικανότητας.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο και ο Θανασης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ με ένα γαρίφαλο στο πέτο όπως και όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής πρωτομαγιάς έκανε λόγο για σφαγείς των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

 

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε επεισοδιακά καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «στημένο»  το χθεσινό επεισόδιο στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου δικηγόροι συνδικαλιστές επιτέθηκαν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα που υπερασπίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ κατήγγειλε ότι και σήμερα επιχειρήθηκε από κάποιους, ενόψει της βραδινής συνεδρίασης να προκαλέσουν «μπούλινγκ» στους βουλευτές.  

 

«Δεν θα επιτρέψω να γίνεται μάχη λεκτική ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τους βουλευτές, δεν είναι αυτός ο χώρος και ο τρόπος», απάντησε συγκεκριμένα  ο κ Βούτσης στην καταγγελία της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου ότι σήμερα το εσωτερικό της βουλής αστυνομοκρατείται, καθώς οι εκπρόσωποι των φορέων μπαίνουν μέσα μόνο με τη συνοδεία 3 ή 4 αστυνομικών.

 

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε στα όρια του γκροτέσκο το γεγονός ότι τα επιμελητήρια ετοιμάζονται να διαγράψουν βουλευτές που ψηφίζουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

 

«Η κυβέρνηση θα εξελίξει ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με ανάπτυξη και κανόνες, πρέπει να διασώσουμε έναν λαό που περνάει ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας Αναστάσης Πετρόπουλος και τόνισε ότι η ΝΔ θέλει την ιδιωτικοποίησης της δημόσιας ασφάλισης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.