ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

09:05 - 09 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης επιμένει στο αίτημα για εκλογές, εντείνοντας την ίδια ώρα την προσπάθεια προσωπικής φθοράς του Α. Τσίπρα τον οποίον δε χάνει ευκαιρία να χαρακτηρίζει αναξιόπιστο, είναι εντούτοις φανερό και φάνηκε ξεκάθαρα και στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ότι οι κάλπες έχουν εγκαταλειφθεί στην τρέχουσα συγκυρία τουλάχιστον, στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Από τη μακρόσυρτη ομιλία που εκφώνησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και περισσότερο έντονα από την παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ο οποίος προηγήθηκε στο βήμα, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση προσβλέπει εναγωνίως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ξεδιπλώσει ακολούθως μια βεντάλια κινήσεων στην Οικονομία, οι οποίες όπως προσδοκά το Μαξίμου θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα και τις συλλογικές διαθέσεις.



Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αφού ο πρωθυπουργός, εξαντλώντας την αντοχή του ακροατηρίου του, παράθεσε μονότονα σειρά αριθμών για να υποστηρίξει ότι τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα είναι εν κατακλείδι φιλολαϊκά, έσυρε μια νοητή γραμμή και επισήμανε στους βουλευτές του, πως αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνει μετά την αξιολόγηση, επιδιώκοντας έτσι να τονίσει την αίσθηση μιας πολιτικής προοπτικής που φθάνει σε βάθος τριετίας και θα εδραιώσει τον ασταθή σήμερα ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροαριστερό οικόπεδο της πολιτικής.



Αναπτυξιακό σχέδιο και ανασχηματισμός

Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Δραγασάκης, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση διαθέτει συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο «με άξονες δράσης και προτεραιότητες», η εφαρμογή του οποίου αναβάλλεται εξαιτίας των δυσχερειών της διαπραγμάτευσης, καθηλώνοντας την εκδήλωση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και αναχαιτίζοντας την απελευθέρωση της Οικονομίας που μοιάζει, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «σαν συσπειρωμένο ελατήριο».



Πρόγευση αυτού του σχεδίου, έδωσε μάλιστα ο κ. Τσίπρας όταν ακροθιγώς αναφέρθηκε σε έτοιμες προτάσεις, όπως η εφαρμογή σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια και για επενδύσεις άνω των 20 εκ. ευρώ, ή όταν υπογράμμισε την ανάγκη «αναμόρφωσης και επαναθεμελίωσης» του κράτους.



Η διαπραγματευτική εμπλοκή, εξάλλου αναχαιτίζει τα σχέδια του Μαξίμου για το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας μέσω ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, ο οποίος θα απομακρύνει από την κυβέρνηση πρόσωπα με απογοητευτικές ή και προκλητικές επιδόσεις και θα εμπλουτίσει το κυβερνητικό σχήμα με «νέο αίμα»- η αναφορά όπως σχολιάστηκε χθες στους διαδρόμους της Βουλής του κ. Δραγασάκη στον πρώην υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ίσως δεν ήταν και τόσο τυχαία.



Το συμπέρασμα είναι ότι το Μαξίμου, που έδωσε χθες στη Βουλή διαβεβαιώσεις ότι δεν απεργάζεται έξοδο της χώρας από το ευρώ, συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, με στόχο, εκτός απροόπτου να κριθεί στο τέλος της τετραετίας και με την πίστη, όπως τονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι εναλλακτική πολιτική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.



Άλλωστε, όπως σχεδόν καθολικά αναγνωρίζεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τυχόν προσφυγή στις κάλπες θα οδηγούσε το κόμμα σε συνθήκες υπαρξιακών καταστάσεων.

 

Γ.Χ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 09 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.