ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια

16:55 - 09 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια
Δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει εντός της επόμενης διετίας σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις ο όμιλος ProCredit, στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγυήσεων που υπέγραψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Η συμφωνία, που θα «τρέξει» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «InnovFin» με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Κομισιόν, έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), πυρήνα του λεγόμενου «Σχεδίου Γιούνκερ».

Αποτελεί δε, την πρώτη ελληνική συμφωνία στο πλαίσιο του Σχεδίου, για την οποία το ΕΤΕ προσφέρει εγγυήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ. Πάνω στις εγγυήσεις αυτές, που στην ουσία προστατεύουν τους χρηματοοικονομικούς ενδιαμέσους από ένα μέρος (50%) των ενδεχόμενων απωλειών σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δανείων, «χτίζονται» οι χορηγήσεις της ProCredit.

Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις και με ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν ως χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι οποιαδήποτε στιγμή έως το τέλος του 2018 (σ.σ.λήξη του προγράμματος), οπότε οι συνολικές χορηγήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα.

Δ. Αβραμόπουλος: Αισιόδοξο σήμα ανάπτυξης

«Χωρίς υπερβολή [η συμφωνία αυτή] είναι ένα πρώτο αισιόδοξο σήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και φυσικά συμπίπτει με ένα πολύ σημαντικό Eurogroup» σημείωσε ο κ.Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «το σημερινό Eurogroup είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός για να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος». Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, ενώ εκτενείς δηλώσεις έκανε και για το προσφυγικό (σ.σ. οι δηλώσεις του παρατίθενται σε ξεχωριστό τηλεγράφημα με τίτλο «Βεβαίως και θα εφαρμοστεί πρόστιμο για όσες χώρες αρνούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα για το Προσφυγικό»).

Δάνεια 25.000 ευρώ- 7,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), Πιέρ Λουίτζι Τζίλιμπερτ (Pier Luigi Gilibert), σημείωσε ότι οι καινοτόμες επιχειρήσεις, που σήμερα δυσκολεύονται ακριβώς λόγω του χαρακτήρα τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, αποκτούν πλέον μια σημαντική ευκαιρία για να αναπτυχθούν. Τα δάνεια που θα δοθούν, ύψους 25.000 ευρώ έως 7,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, ουσιαστικά «βοηθούν τους επενδυτές να μοιραστούν το ρίσκο με την Κομισιόν, την ProCredit και το ΕΤΕ».

Για να χρηματοδοτηθούν από το InnovFin, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από 10-12 κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής: απασχόληση μέχρι 500 εργαζομένων, ποσοστό δαπανών που διατέθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη σε έναν χρόνο, κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών τα τελευταία έτη κτλ. Τα δάνεια θα χορηγούνται με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ δεν θα προβάλουν υψηλές απαιτήσεις για cash collateral.

Σε χαρτοφυλάκιο 50 εκατ. μέχρι τέλους 2016 στοχεύει στη Θεσσαλονίκη η ProCredit

Ο δρ Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ (Claus- Peter Zeitinger), πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου ProCredit, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2015 η τράπεζα φιλοδοξεί να έχει στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (όχι μόνο μέσω InnovFin) και καταθέσεις της τάξης των 20-30 εκατ. ευρώ. Παρότι η τράπεζα ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ήδη 500 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης «μας έχουν εμπιστευτεί τους λογαριασμούς τους” και «έχουμε 7 εκατ. ευρώ σε τρέχοντες λογαριασμούς»

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν αντιμετωπίζει ώς πρόβλημα τα capital controls. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων και να πάμε πχ, τα λεφτά στον Παναμά. Ελέγχουμε κάθε διεθνή συναλλαγή ώστε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει επιχειρηματικό υπόβαθρο» τόνισε, ενώ ώς προς το ύψους του χαρτοφυλαkίου που τελικά θα διαχειριστεί η ProCredit στη Θεσσαλονίκη, είπε χαρακτηριστικά: «Οταν ξεκινήσαμε στο Κόσοβο λίγο καιρό μετά την πρώτη βόμβα είχα υποθέσει ότι θα έχουμε χαρτοφυλάκιο 30 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια. Τα καταφέραμε σε τρεις μήνες. 'Ισως το ίδιο να γίνει και στη Θεσσαλονίκη».

«Δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε χρήματα από την Ελλάδα»

Ο κ.Τσάιτινγκερ έκανε λόγο και για την πολεμική που δέχτηκε η ProCredit Βουλγαρίας (σ.σ. θυγατρική του γερμανικού ομίλου ProCredit με έδρα τη Φρανκφούρτη) όταν ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα. «Δεχτήκαμε κριτική τύπου «ήρθαν οι Βούλγαροι να μας πιούν το αίμα». Δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε ρήματα από την Ελλάδα και να τα μεταφέρουμε στη Βουλγαρία. Αντίθετα έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά κεφαλαίων από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα» τόνισε. Ανέφερε δε ότι ώς Γερμανός αισθανόταν και την ηθική υποχρέωση να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. «Για μένα είναι εν μέρει κάθαρση ψυχής για όσα έγιναν εκείνα τα χρόνια (σ.σ. αναφέρεται στην περίοδο της κατοχής). Θέλουμε να εργαστούμε στην Ελλάδα σε μακροχρόνια βάση» σημείωσε.

Την πεποίθηση ότι τα περιθώρια επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ακόμη μεγάλα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος. Πρόσθεσε ότι η απομόχλευση και η αποφυγή ανάληψης κινδύνου από πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημερινό περιβάλλον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Σε αυτό το πρόβλημα χρειάζεται να δοθούν λύσεις, μέσα από την αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση και τον συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών φορέων, των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων [...] Είναι σαφώς θετικός ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, χρειάζονται όμως και τράπεζες ισχυρές και αξιόπιστες… Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε την είσοδο της ProCredit στην Ελλάδα» σημείωσε.

Το ΕΤΕ είναι μέλος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Κεντρική αποστολή του είναι η υποστήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης μέσω διευκόλυνσης της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.