ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: «Παγώνουν» τα χαμόγελα-«Ψυχρολουσία» της κυβέρνησης από τις απειλές Ντάισελμπλουμ

22:16 - 17 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Διαπραγμάτευση: «Παγώνουν» τα χαμόγελα-«Ψυχρολουσία» της κυβέρνησης από τις απειλές Ντάισελμπλουμ
Μολονότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε το πακέτο μέτρων που εξοντώνει τον ελληνικό λαό η συμφωνία είναι αμφίβολη.

Παρά τα σκληρά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και την αποδοχή του αυτόματου «κόφτη» για μισθούς και συντάξεις, οι δανειστές χαμηλώνουν απότομα τον πήχη των προσδοκιών για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δηλώσεις του τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, προσγείωσε απότομα την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πως θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».

Όπως φαίνεται, το «παζάρι» για το θέμα του χρέους, το οποίο με το… ζόρι συζητούν οι δανειστές και κυρίως το Βερολίνο, μόλις άρχισε.

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε να τα έχει… γυρίσει λέγοντας πως η χώρα μας έχει χρέος μακράς διάρκειας, για το οποίο της έχουν δοθεί χαμηλά επιτόκια.

Ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ

«Στόχος μας είναι να συμμετάσχει οικονομικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχει απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ «σχετικά σύντομα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά σε τεχνικό επίπεδο αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα εξήγησε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Δεν είναι βέβαιη η οριστική συμφωνία στις 24 Μαΐου»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι «δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα στις 24 Μαΐου» αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTLZ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα κύρια βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Στο τέλος το χρέος-Μη ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου»

Ειδικότερα, αναφορικά με το χρέος ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «ψάχνουμε για τη σωστή ισορροπία» αφού «δεν θέλουμε να διευθετηθεί πρώτα το ζήτημα του χρέους, γιατί έτσι αφήνουμε τα πράγματα εκτός ελέγχου».

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι ελπίζει η επενδυτική εμπιστοσύνη να επιστρέψει στην Ελλάδα σύντομα όπως επίσης και να βγει στις αγορές.

Πάντως, «ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», όπως διευκρίνησε και εξήγησε ότι «υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 17 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.