ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργείο Παιδείας: «Συγχωροχάρτι» Φίλη σε 2.500 υπαλλήλους με πλαστά πτυχία

09:48 - 26 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Υπουργείο Παιδείας: «Συγχωροχάρτι» Φίλη σε 2.500 υπαλλήλους με πλαστά πτυχία
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης πλαστών πτυχίων σε 2.500 δημοσίους υπαλλήλους.

Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα θέσει σε εφαρμογή νόμο, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου Γιαννάκου (ν.3577/2007 (Α΄ 130)), ώστε να καλύπτεται κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, υλοποιώντας έτσι σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προς το υπουργείο Παιδείας, πρόταση που εκκρεμεί από το 2015.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3577/2007 (Α΄ 130), τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών, θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Ωστόσο, οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν. «Οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία ″πιστοποίησης προσόντων'', είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», πρόκειται για απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά σχολεία σε "εικονικούς μαθητές". Σχετικά περιστατικά, όπως αυτά που αφορούν ναυτικά, επί το πλείστον, λύκεια του Πειραιά, έχουν ήδη δει το περασμένο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κατήγγειλε στον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστ. Βερναρδάκη είκοσι διορισμούς που έγιναν την ίδια ημέρα στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο διορισμών» κατόχων απολυτηρίων ιδιωτικών ΤΕΕ της Άρτας.

Στην επιστολή προς τον ΑΣΕΠ, η ομοσπονδία θυμίζει ότι:

Σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.: Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.1/ΕΜΠ1347 πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που εκδόθηκε ύστερα από εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου, όσοι εκ των κατόχων των παράνομων τίτλων εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο, αλλά και όσοι περιμένουν να διοριστούν, θα πρέπει να δώσουν εκ νέου εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμα τίτλο σπουδών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ισονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:02 - 26 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.