ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασιλειάδης: Διεθνής και μνημονιακή υποχρέωση η διάταξη για τις off-shore

12:47 - 30 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Βασιλειάδης: Διεθνής και μνημονιακή υποχρέωση η διάταξη για τις off-shore
Η ψήφιση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου για τις off-shore εταιρείες αποτελούσε διεθνή και μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, τονίζοντας ότι ο νόμος που ίσχυε έως σήμερα «άφηνε τους πάντες ατιμώρητους».

Ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι το 2010 είχε ψηφιστεί σχετικός νόμος που απαγόρευε τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, βουλευτών και άλλων κατηγοριών φορολογουμένων οι οποίοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση «πόθεν έσχες», αλλά –όπως είπε– ήταν ασαφής και δεν όριζε ποιες είναι εξωχώριες εταιρείες με αποτέλεσμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εγείρει θέμα νομιμότητας.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης, η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς («Greco») του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένη να διορθώσει αυτό το νομικό κενό, ενώ ταυτόχρονα η εναρμόνιση με τους διεθνείς κανόνες αποτελούσε και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Από τη στιγμή που στο νομικό σύστημα δεν υπάρχει κάποιος ορισμός των εξωχώριων εταιρειών, οι όποιες περιπτώσεις αναφέρονται στο άρθρο 8, καταρρέουν, είτε δικαστικά, είτε διοικητικά, υποσατήριξε ο γενικός γραμματέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα διάταξη νόμου «διορθώνει ένα νομικό κενό που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους».

Απαντώντας στο ερώτημα αν στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα μπορεί ένας υπουργός, ή ένας βουλευτής, να ιδρύει off -shore εταιρεία στο εξωτερικό, ο κ. Βασιλειάδης αναγνώρισε ότι αποτελεί ηθικό ζήτημα και επισήμανε ότι όποιος το επιχειρεί θα πρέπει να αποπέμπεται άμεσα.

«Η εποχή που φέρναμε βαρύγδουπους νόμους μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και στο τέλος αυτοί οι νόμοι να καταρρέουν, έχει περάσει ανεπιστρεπτί» σχολίασε ο κ. Βασιλειάδης και τόνισε ότι με τη νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ξεκαθαρίζει το τοπίο και οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν πώς κινούνται τα χρήματα κάθε φορολογούμενου και πώς τα απέκτησε.

Σχολιάζοντας τέλος τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «ο κ. Παπασταύρου και αυτοί που περιλαμβάνονται στις λίστες δεν είναι κυβερνητικά στελέχη», υπενθύμισε ότι μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ ο οικονομικός εισαγγελέας διαπίστωσε διακίνηση μαύρου χρήματος ύψους 300 εκατ. ευρώ και κατέληξε: «Φωνάζει ο κλέφτης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.