ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η λογική του «κράτους αφέντη» δε χωρά στον τουρισμό

21:08 - 30 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η λογική του «κράτους αφέντη» δε χωρά στον τουρισμό
«Ο τουρισμός χρειάζεται, όσο ποτέ, ένα νέο επικαιροποιμένο αναπτυξιακό πλάνο». Αυτό ανέφερε η Συντονίστρια Ανάπτυξης της ΝΔ και Βουλευτής Α΄Αθηνών Όλγα Κεγαλογιάννη μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Παρουσία ευρωβουλευτών, (Ελ. Βόζενμπεργκ, Δημ. Παπασημούλης), εκπροσώπων του κλάδου η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι θα πρέπει να χαραχτεί ένα «νέο επιχειρησιακό πλάνο που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας».
«Το παλιό παραγωγικό μοντέλο, σε αυτό που στηριχτήκαμε συνολικά τα περασμένα χρόνια, με το κράτος «αφέντη» της ελληνικής οικονομίας, έχει καταρρεύσει. Χρειάζεται μια νέα οπτική που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας» σημείωσε και ανέφερε:
«Ο στόχος μας για τον τουρισμό θα πρέπει να είναι διττός. Από την μια πλευρά η αύξηση των εισπράξεων και από την άλλη η αξιοποίηση και διάχυση αυτού του κέρδους στην οικονομία και την κοινωνία.
Ο τουρισμός την περίοδο της κρίσης στήριξε το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Δημιούργησε θέσεις εργασίας, κράτησε νέους και νέες στις περιφέρειες τους.
Αυτή η τεράστια συμβολή του, μπορεί και πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να αυξηθεί. Να κλιμακωθεί και να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, προσοδοφόρο κλάδο, ικανό και θωρακισμένο να αντιμετωπίζει κρίσεις και αρνητικές συγκυρίες.
Το κοινωνικό μέρισμα του τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει μια ασπίδα προστασίας, ένα μεγάλο, σίγουρο βήμα για την ανάκαμψη της χώρας.
Ανάπτυξη λοιπόν, με προτεραιότητες, με σχέδιο, με στόχους.
Μακροχρόνια και δίκαιη ανάπτυξη, με στροφή στον ποιοτικό τουρισμό, που ξεφεύγει από τις μονοδιάστατες λογικές μέτρησης των αφίξεων, που λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Ως βασικές προϋποθέσεις για την αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό η βουλευτής της ΝΔ έθεσε τη σταθεροποίηση του φορολογικού περιβάλλοντος , τον δίκαιο επανασχεδιασμό και αποσυμπίεση των τεράστιων φορολογικών βαρών που δέχεται ο τουρισμός το τελευταίο διάστημα, αλλά και μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική.
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε τον τουρισμό έρμαιο της υπερφορολόγησης. Χρειάζεται μια νέα, συνολική θεώρηση δίκαιης κατανομής φορολογικών βαρών, ένα σύστημα ελαφρύνσεων που θα κάνει τον κλάδο και πάλι ανταγωνιστικό έναντι των υπολοίπων χωρών που διεκδικούν μερίδιο αγοράς.
Νέα θεώρηση χρειάζεται και για την αναπτυξιακή μας στρατηγική για την επανεκκίνηση μικρών και μεγάλων επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο.
Όχι πιθανά με την παλιά λογική των αναπτυξιακών νόμων που δημιουργούσαν ένα θολό γραφειοκρατικό και μη αποτελεσματικό μοντέλο.  Χρειάζεται και εδώ μια νέα προσέγγιση με μείωση του κρατικού παρεμβατισμού και απελευθέρωση των μεγάλων δυνάμεων των τουριστικών επιχειρήσεων. Όσο λιγότερο παρεμβαίνει το κράτος σε αυτόν τον τομέα, τόσο πιο καθαρά, τόσο πιο εύκολα και διαφανή γίνονται τα πράγματα. Αυτή είναι και η μεγάλη αξία, η μεγάλη δυναμική για παράδειγμα του σχεδίου Γιούνκερ για την ανάπτυξη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και  μεγαλύτερη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό.
Τέλος ανέφερε ότι στο πλαίσιο στήριξης του τουριστικού προϊόντος η χώρα θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται φέτος λόγω γεωπολιτικών δεδομένων να προελκύσει περισσότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε μόνιμη όμως βάση. «Η ετοιμότητα των ελληνικών προορισμών, θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο από πλευράς των μεγάλων εταιρειών για την περαιτέρω εξέλιξη της θέσης της Ελλάδας ως προορισμού κρουαζιερών. Η Ελλάδα, διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να επωφεληθεί πολλαπλά από την κρουαζιέρα.  Χρειάζεται όμως και εδώ ένας ευρύτερος σχεδιασμός» τόνισε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.