ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θερινές αλλαγές στον εκλογικό νόμο ανοίγουν σενάρια πολιτικών εξελίξεων

08:31 - 10 Ιουν 2016 | Πολιτική
Θερινές αλλαγές στον εκλογικό νόμο ανοίγουν σενάρια πολιτικών εξελίξεων
Το θέμα του εκλογικού νόμου βάζει «μπρος» η κυβέρνηση ανοίγοντας τη βεντάλια των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και της νέας μηχανικής του, ούτως ή άλλως, ρευστού πολιτικού συστήματος.

Στη χθεσινή στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση τέθηκαν επί τάπητος. Στη συζήτηση υπό την προεδρία του κ. Αλ. Τσίπρα και τη συμμετοχή των κ. Π. Κουρουμπλή, Γ. Κατρούγκαλου και Χρ. Βερναρδάκη μάλιστα τέθηκε το θέμα ολοκλήρωσης της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο, ακόμη και εντός του επόμενου μήνα. Με αυτό το δεδομένο κι εφόσον η πρόταση πάρει 200 ψήφους στη Βουλή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά εν’ όψει μια κρίσιμης διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβρη.

Πάντως κατά την εισήγηση του στην Π.Γ., ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Αριστερά θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές «στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς», προκειμένου να αποφύγει να καταγραφεί ως μια δύναμη «καλύτερης διαχείρισης της κρίσης». «Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη «δημοκρατικής τομής», η οποία θα οδηγήσει σε νέο σύνταγμα με χρονικό ορίζοντα το 2021.  Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, επίσης, ως ιστορική τομή το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου και προσέθεσε ότι στις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου «οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό».

Χθες πάλι σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναφέρθηκε αναλυτικά στον εκλογικό νόμο. Επισήμανε ότι η σχετική κυβερνητική πρόταση θα έρθει άμεσα, τον προσεχή μήνα. «Θα γίνει προσπάθεια οπωσδήποτε να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει τη συνταγματική βάση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ύστερα από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες».

Άφησε, επίσης, σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να μειωθεί το όριο εισόδου. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης η Βουλή έχει γίνει πολυκομματική, ενώ περιέγραψε αυτό τον κατακερματισμό ως ένδειξη της ανάγκης για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τα θέματα αυτά, είπε ο κ. Βούτσης, θα αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων, «και στη βάση μιας πραγματικότητας που έχει υπάρξει πλέον στη χώρα και που ως προς το κατώφλι (σ.σ. εισόδου στη Βούλη), παραδείγματος χάριν, συνηγορεί στο ότι ήδη έχει αποκατασταθεί ή μπορεί να αποκατασταθεί περαιτέρω ο πολιτικός πλουραλισμός, όπως λέμε, και η παρουσία όλων των φωνών μέσα στη Βουλή».

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης επιχείρησε να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα των δημοψηφισμάτων. «Είναι κάτι που θα πάρει μερικούς μήνες», τόνισε ο κ. Βούτσης, υπολογίζοντας ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου, όπως προβλέπει και το σύνταγμα. Ο κ. Βούτσης επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης σε μια λογική διενέργειας δημοψηφισμάτων για κάποια ζητήματα, ωστόσο, όπως είπε, καλό θα ήταν να μην προκαταλάβει οποιοσδήποτε τον δημόσιο διάλογο επ’ αυτού. Ως προς τη διαδικασία ψήφισης του νέου συντάγματος στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, επανέλαβε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί βάσει του άρθρου 110 του συντάγματος. Ωστόσο, όπως είπε, «εάν προκύψει ανάγκη μέχρι τότε για επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα έχουν μπει στον δημόσιο διάλογο, να αποφανθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο γνωμοδοτικά ο λαός, αυτό είναι μία άλλη διαδικασία, δεν θα αφορά την καθαυτή ψήφιση της αναθεωρητέας ύλης και του αναθεωρημένου συντάγματος και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις».

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 10 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.