ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ καλεί Ολάντ, Ρέντσι, Τουσκ για να αποτιμήσουν το Brexit

12:19 - 27 Ιουν 2016 | Πολιτική
Μέρκελ καλεί Ολάντ, Ρέντσι, Τουσκ για να αποτιμήσουν το Brexit
Καθώς οι Βρετανοί, ψηφοφόροι και πολιτικοί συνειδητοποιούν τις συνέπειες της εξόδου από την Ε.Ε, η οποία προκαλεί δέος σε όλον τον κόσμο, στο Βερολίνο σήμερα Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντόναλντ Τουσκ θα επιχειρήσουν να σταθμίσουν την κατάσταση και να αναζητήσουν κοινό βηματισμό κυρίως για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη.

Για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει βάσιμα τον χρόνο ενεργοποίησης του άρθρου 50 ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Έπειτα από σειρά επαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι ηγεσίες των 27, άγονται στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο ο Ντέϊβιντ Κάμερον, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα του, να ζητήσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής την ενεργοποίηση του εν λόγω άρθρου. 

 

Διαμορφώνεται ήδη πάντως ένας κοινός τόπος με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να συμφωνούν στην ανάγκη η διαδικασία να μην είναι χρονοβόρα, έστω κι αν εκ των υστέρων, ακόμα και οι οπαδοί της εξόδου, στη Βρετανία, όπως ο αμφιλεγόμενος Μπόρις Τζόνσον, χαμηλώνουν τους τόνους και διακηρύσσουν ότι η Βρετανία ανήκει στην Ευρώπη…

 

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, Δευτέρα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει ν' αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Η προσέγγιση αυτή φαίνεται πως εδράζεται στην βούληση των Ευρωπαίων να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την σταθερότητα, αλλά και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο ή τους φόβους που εκφράζονται ότι μια βρετανική έξοδος μπορεί να πυροδοτήσει ένα διαλυτικό ντόμινο, προκαλώντας δημοψηφίσματα και σε άλλα κράτη-μέλη.

 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στην οποία προχώρησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Κομισιόν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διενέργειας νέων δημοψηφισμάτων και σε άλλα κράτη-μέλη. Τη σπουδή των ευρωπαίων ωστόσο φαίνεται να μην μοιράζεται το Βερολίνο.  

 

Γαλλογερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, με την υποστήριξη και της Ιταλίας, παρουσίασαν κείμενο με τρεις άξονες προτάσεων για μια «νέα» Ευρώπη. Συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνέταξαν ένα έγγραφο εννέα σελίδων, υπό τον τίτλο «Μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας», στο οποίο προτείνουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης. Αφού παραδέχονται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «υφίσταται μια σοβαρή δοκιμασία», οι Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Μαρκ Ερό που ανήκουν στους σοσιαλδημοκράτες, αναφέρουν πως η Ένωση δέχεται προκλήσεις από μια σειρά κρίσεων στο νότο της και ανατολικά, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει με αργό ρυθμό. Η σύνταξη του εγγράφου είχε αρχίσει πριν η Βρετανία ψηφίσει την Πέμπτη να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Έχοντας επίγνωση της πραγματικής κατάστασης, υπογραμμίζουν: «Ούτε μια απλή έκκληση για περισσότερη Ευρώπη, ούτε απλώς μια φάση στοχασμού μπορεί να είναι η αρμόζουσα απάντηση».

Προσθέτουν, σο πνεύμα αυτό: «Για να προλάβουμε τη σιωπηλή έρπουσα διάβρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου μας πρέπει να είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στα ουσιώδη και στο να ανταποκριθούμε στις συγκεκριμένες προσδοκίες των πολιτών μας».

Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι τα κράτη-μέλη επιθυμούν σε διαφορετικούς βαθμούς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα επίπεδα της φιλοδοξίας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη απαντά καλύτερα στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών», προσθέτουν και για τον σκοπό αυτόν προτείνουν τρεις πρωτοβουλίες:

1. Ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφαλείας, βάσει του οποίου:

  • Η Ε.Ε. θα θέσει συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας και θα προωθήσει στους τομείς αυτούς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.
  • Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο.
  • Αν χρειαστεί, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις ή να αποκτήσουν σε άλλους σημαντικούς τομείς δυνατότητες που να ανήκουν στην Ε.Ε.


2. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. 

 

«Είμαστε αποφασισμένοι ότι η Ε.Ε. πρέπει να εγκαθιδρύσει τα πρώτα πολυεθνή σύνορα στον κόσμο και την πρώτη πολυεθνή ακτοφυλακή» υπογραμμίζουν και προσθέτουν:

  • Η Ε.Ε. πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ε.Ε. για οικονομικούς λόγους.
  • Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους παράγοντες που ωθούν στην παράτυπη μετανάστευση.


3. Ενθάρρυνση της ανάπτυξης και ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ):

  •  Για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη μια νέα προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες.
  •  Η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα έλθει σαν ένα μπιγκ μπανγκ, αλλά ως το αποτέλεσμα μιας ρεαλιστικής και σταδιακής εξέλιξης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.