ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αχαρτογράφητα ύδατα η συγκυβέρνηση με το νέο εκλογικό νόμο

11:13 - 02 Ιουλ 2016 | Πολιτική
Σε αχαρτογράφητα ύδατα η συγκυβέρνηση με το νέο εκλογικό νόμο
Στα αχαρτογράφητα ύδατα και επικίνδυνα μονοπάτια της απλής αναλογικής, βαδίζει πλέον η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ψάχνοντας 200 ψήφους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να «περάσει» την αλλαγή στον εκλογικό νόμο που επιθυμεί.

Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο να βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, το υπουργείο των Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση για τις αλλαγές που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση.

Η πρόταση της συγκυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. Στόχος, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι να γεφυρωθεί ο χρόνος μέχρι την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα, που θα σημάνει και τη διαδικασία έναρξης συζήτησης και ψήφισης του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια.

Πιο αναλυτικά:

      -Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 1 ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο. «Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής», υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου.

      -Με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου καταργείται η κοινοβουλευτική ενίσχυση («μπόνους») των 50 εδρών και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε οι 300 έδρες να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, βάσει των ψήφων που λαμβάνουν.

      «Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

      Πέραν των τυπικών περί του περιεχομένου των άρθρων του νομοσχεδίου, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να κινούνται σε momentum ανεύρεσης του αριθμού-κλειδί των 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος νόμος να ισχύσει από την αμέσως επόμενη προσφυγή στις κάλπες. Με βάση, ωστόσο, τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το... μαθηματικό μοντέλο δεν «κάθεται» στην Ηρώδου Αττικού, αν και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκτίμησε ότι οι ψήφοι θα βρεθούν και ο εκλογικός νόμος θα περάσει. Στο διά ταύτα:

      -Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την έντονη αντίθεσή της στην απλή αναλογική, την οποία και χαρακτηρίζει ως τη συνταγή της απόλυτης ακυβερνησίας. «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Ελληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει. Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Ελληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα», τόνισε, σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

      -Το Ποτάμι έχει σταθεί εμφατικά απέναντι στην απλή αναλογική της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία», σημείωσε η Σεβαστουπόλεως.

      -Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στη θέση του περί καθαρής απλής αναλογικής, που θα καταργεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, με το γενικό γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, να απαντά πως «απλή αναλογική σημαίνει χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν», όταν ερωτήθηκε εάν ο Περισσός θα συζητούσε το όριο του 3%. Με την επισήμανση, λοιπόν, πως το όριο του 3% παραμένει στο σχέδιο νόμου, γίνεται εμφανές πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει.

      -Στο ΠΑΣΟΚ στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πως θα ασκηθούν οι μεγαλύτερες πιέσεις στο εσωτερικό του, από τη στιγμή που το ίδιο έχει καταθέσει παρεμφερή πρόταση το 2015 για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Οπως όλα δείχνουν, η στάση του ΠΑΣΟΚ θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, βέβαια, φρόντισε ήδη να ξεκαθαρίσει πως η απλή αναλογική θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

      -Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη παραμένει ο μοναδικός (προς το παρόν) σύμμαχος του Μεγάρου Μαξίμου στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, έχοντας αναφωνήσει ήδη «ναι σε όλα» στις προτάσεις της συγκυβέρνησης.

Στην αριθμητική των 200, πάντως, ρόλο διεκδικεί και η Χρυσή Αυγή, που διαθέτει 18 βουλευτές. Αν και ο κ. Κουρουμπλής φρόντισε να υποστηρίξει ότι για να κλειδώσει το «200» δεν θα χρειαστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, αίσθηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα προκάλεσε μία δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που προσπάθησε να τις... απενοχοποιήσει.

«Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή», ανέφερε στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Βούτσης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 02 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.