ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μονόδρομος για το Μαξίμου ο νέος εκλογικός νόμος

07:23 - 05 Ιουλ 2016 | Πολιτική
Μονόδρομος για το Μαξίμου ο νέος εκλογικός νόμος
Η κυβέρνηση φέτεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου και σύμφωνα με πληροφορίες προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στη Βουλή, με κανονικές διαδικασίες και με στόχο να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου.

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει κίνηση "στρατηγικού" χαρακτήρα την αλλαγή τους εκλογικού νόμου και δεν πτοείται από την αδυναμία συναίνεσης . Άλλωστε  πλέον μετά τις τοποθετήσεις των κομμάτων  η πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές, είναι ανέφικτη.

Έτσι ο νέος νόμος εφόσον ψηφιστεί δεν ισχύσει στις επόμενες εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες.

Ουσιαστικά μετά την αδυναμία συναίνεσης η κυβέρνηση βγάζει "στη σέντρα" τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως της κεντρο-αριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ-ΚΚΕ). Ουσιαστικά τα πλαγιοκοπεί ώστε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι σε ένα πολιτικό ιστορικό αίτημα και κυρίως να διαμορφώσουν στρατηγικές συμμαχιών στις μεθεπόμενες εκλογές,

Το στίγμα αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι "η πρόταση που καταθέτουμε αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος" καλώντας "τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί".

Ωστόσο πέραν των ΑΝΕΛ και της ΕΚ που συμφωνούν, ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσουν, αφού υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας.

"Είναι γνωστή η αλλεργία που έχει η Νέα Δημοκρατία σε αλλαγές που διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής και της διεύρυνσης του δικαιώματος της ψήφου στη νέα γενιά. Η αλλεργία αυτή αποτυπώνεται πλήρως τόσο στο άρθρο του εκπροσώπου της συντηρητικής παράταξης, κ. Κουμουτσάκου, στην εφημερίδα "Τα Νέα", όσο και στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ" αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται στο κόμμα της ΝΔ.

Στον αντίποδα πάντως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος , δήλωσε στη «FREE SUNDAY»: "H αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό εμείς σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη" και επισήμανε "Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί".

Πάντως στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς οι ζυμώσεις θα είναι έντονες και θα διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες στο τρίγωνο Χαρ. Τρικούπη-Αγ. Κωνσταντίνου-Πεσμαζόγλου ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και της θέσης τους απέναντι στο δίπολο Τσίπρας-Μητσοτάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.