ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χορεύοντας με τους πρώην…

14:52 - 11 Ιουλ 2016 | Πολιτική
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χορεύοντας με τους πρώην…
Ένα σύνθετο και δυναμικό πεδίο που ορίζεται από δύο πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς, έναν μεταβατικό Πρόεδρο και τον διάδοχό τους στην ηγεσία του κόμματος, επηρεάζει καταλυτικά την πορεία της ΝΔ για την πολιτική και εκλογική της ανάκαμψη.

Καθώς ο καιρός περνά, αναδεικνύονται με καθαρότητα ότι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσεγγίζουν από διαφορετική σκοπιά τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική φυσιογνωμία του κόμματος, προκαλώντας έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στον σημερινό πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αναζητεί τα αναγκαία σημεία ισορροπίας μεταξύ των ισχυρών εσωκομματικών τάσεων.

 

Τρεις ισχυροί εσωκομματικοί πόλοι

 

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει στην πλευρά της ηγεσίας ότι δεν αναμιγνύεται στην τρέχουσα διαχείριση, ούτε και έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να τον αντιπροσωπεύει δημόσια, εμφανίζεται υπέρμαχος μιας μετριοπαθούς και ήπιας αντιπολιτευτικής γραμμής, προκρίνοντας ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει, είναι η συνεννόηση των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την δεινή κρίση. Κατά την προσφιλή του συνήθεια μάλιστα, παρακολουθεί μακρόθεν τις προσπάθειες της Συγγρού να επαναφέρει το κόμμα σε διάταξη μάχης και αποφαίνεται κατά καιρούς με χρησμούς.

 

Στους αντίποδες το σαφώς παρεμβατικότερο, στρατόπεδο Σαμαρά, στους κόλπους του οποίου ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται με αξιοσημείωτη συγκατάβαση, κινείται με το όραμα της προσωπικής δικαίωσης του πρώην πρωθυπουργού, προτείνει την διεύρυνση του κόμματος προς το «Σημιτικό στρατόπεδο» και ωθεί τη σημερινή ηγεσία σε σκληρές και άκαμπτες αντιπολιτευτικές γραμμές, διεκδικώντας μια διακριτή θέση στο ευμετάβλητο και, φαινομενικά μόνο ακίνητο, όπως διαπιστώνουν πολιτικοί παρατηρητές, εσωκομματικό στερέωμα.

 

Είναι φανερό, ότι η θεαματική δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πάντως να εξαργυρώνεται πολιτικά σε μια μαζική επιστροφή πρώην ψηφοφόρων στο κομματικό ταμείο, αναστέλλει κάθε κριτική διάθεση και υποχρεώνει τις κομματικές λεγεώνες σε μια συνθήκη αναγκαστικής εκεχειρίας.

Όμως η γαλάζια παράταξη, όπως υποστήριξε πρόσφατα σε μια ηχηρή παρέμβασή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ουσιαστικά είναι ακόμα ανέτοιμη ώστε να παρουσιάσει στους πολίτες συνεκτική και πειστική προγραμματική πρόταση, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτόν την αντίφαση μεταξύ της κυβερνητικής ανετοιμότητας και του διαρκώς επαναλαμβανόμενου αιτήματος για πρόωρες εκλογές.

 

Ο «μεγάλος ηττημένος» της εσωκομματικής μάχης, εξάλλου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, δημοσιοποιώντας την πικρία του, μπορεί επισήμως να αντιμετωπίζεται σαν εσωκομματικό κεφάλαιο, ωστόσο, οι προσωπικές σχέσεις με την ηγεσία είναι κάκιστες και κινούνται στο έδαφος των παγετώνων.

 

Κοινός τόπος: Και οι τρεις βλέπουν φθινοπωρινές εξελίξεις

 

Το μοναδικό στοιχείο που συνέχει τους τρεις παραπάνω ετερόκλητους «Ηρακλειδείς του γαλάζιου στέμματος», είναι η κοινή εκτίμηση ότι υπό το επαχθές φορολογικό βάρος και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, οι πολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να αποδειχθούν ευθύγραμμες, κατά τις προσδοκίες του Μαξίμου, αλλά, ότι είναι αντίθετα πολύ πιθανό και βάσιμο, από τον Σεπτέμβριο, ενόψει και της κρίσιμης αξιολόγησης που περιλαμβάνει και τον κάβο των εργασιακών, το πολιτικό κλίμα να γίνει αφόρητο για τον Αλέξη Τσίπρα και την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ.

Όθεν, είναι κοινή διαπίστωση στη ΝΔ, το τελευταίο διάστημα, ότι την δυναμική των πραγμάτων και συνακόλουθα τη ζωτική δυνατότητα του κόμματος να επανέλθει στην εξουσία, θα διαμορφώσει, όπως ειπώθηκε το κλίμα που θα επικρατήσει στην κοινωνία και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα.

 

Προσώρας πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, στο πλευρό του οποίου παραστέκει λειτουργώντας πυροσβεστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, συνεχίζει την επίθεση για την προσωπική απαξίωση του πρωθυπουργού στα μάτια της κοινής γνώμης, όπως επίσης και την διεθνή του εκστρατεία με σκοπό να πείσει τα δυτικά κέντρα ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και ότι η πρότασή του για πρωτογενή πλεονάσματα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης του 4%, είναι απολύτως εφικτή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαζική ανεργία.

 

Το ταμείο ασφαλώς, όπως γνωρίζει η Συγγρού, θα κλείσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ στη Βουλή θα έχει ήδη ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και οι δανειστές θα επιστρέφουν πλησίστιοι, για έναν ακόμα γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων, οπότε το πολιτικό παιχνίδι μπορεί να λάβει απρόβλεπτη τροπή…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.