ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκάνδαλο Siemens: Η επικείμενη παραγραφή προκαλεί «τρικυμία»

08:30 - 13 Ιουλ 2016 | Πολιτική
Σκάνδαλο Siemens: Η επικείμενη παραγραφή προκαλεί «τρικυμία»
Η αναβολή επ΄ αόριστον της δίκης του σκανδάλου της Siemens, προκαλεί νέα ένταση μεταξύ των κομμάτων, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου κοινοποίησε αρμοδίως την οργή του για την αρνητική εξέλιξη προειδοποιώντας πως όσοι έχουν ευθύνες θα λογοδοτήσουν, αφήνοντας την ίδια στιγμή, υπαινιγμούς εναντίον της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως την μετάφραση της δικογραφίας στην γερμανική γλώσσα, αλλά και κατά της Εισαγγελίας Εφετών για την χρονοτριβή.

 

Ακολούθησε «διάβημα» του υπουργείου Εξωτερικών στη συνέχεια με το οποίο καταλόγισε στο Μαξίμου διασπορά ψευδών και ανυπόστατων πληροφοριών.

 

Συγκεκριμένα ανέφερε:

 

«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών. Συγκεκριμένα, οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016.

 

Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες».

 

Η άποψη της Εισαγγελίας

 

Από την πλευρά τους, πηγές της Εισαγγελίας Εφετών, ισχυρίζονται ότι η αλληλογραφία με την μεταφραστική υπηρεσία άρχισε από τις 8 Απριλίου 2015 με αίτημα την περαίωση της μετάφρασης του βουλεύματος και της διαβίβασης του μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 4 Νοεμβρίου η Εισαγγελία επανήλθε κάνοντας νέο υπόμνημα στην μεταφραστική υπηρεσία για ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μία ημέρα μετά η μεταφραστική υπηρεσία φέρεται να απαντά στην Εισαγγελία, ότι λόγω του μεγάλου όγκου κρίνεται ανέφικτη η παράδοση εντός της προθεσμίας.

 

ΝΔ: Φιάσκο με κυβερνητική εμπλοκή

 

Με αιχμηρή ανακοίνωση, η ΝΔ σημείωνε από την πλευρά της, πως, «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη».

 

Πηγές της Συγγρού, σημείωναν ότι υπαίτιοι «είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους».

 

Και ταυτόχρονα υπογράμμιζαν την ανάγκη, «για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας».

 

Ποτάμι: Τώρα όλα είναι γνωστά

 

«Η παραγραφή ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, όπως είναι αυτό της Siemens, για "τεχνικούς" λόγους, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Εάν συμβεί θα πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από το οικονομικό. Γιατί τώρα όλοι ξέρουν. Οφείλουν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι να κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλιώς οι ευθύνες τους θα είναι τεράστιες και θα τους ακολουθούν μέχρι τέλους», αναφέρει σε

ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

 

Τι απαντά η κυβέρνηση

 

Αργά το βράδυ χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη «κάλυψε» το ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει παραδώσει εγκαίρως τις σχετικές επίσημες μεταφράσεις στην αρμόδια Εισαγγελία».

 

Μαξίμου προς ΝΔ: Λίγη αιδώς για τα μαύρα ταμεία της Siemens

 

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε αργότερα και το Μαξίμου στην κριτική της ΝΔ αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

 

«Θα συνιστούσαμε στην Νέα Δημοκρατία να είναι πιο μετρημένη στις διαρροές της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens. Tα συνεχόμενα «λάθη» που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας. 

 

Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 13 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.