ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικός καύσωνας στη Βουλή για τα capital controls

14:22 - 25 Ιουλ 2016 | Πολιτική
Πολιτικός καύσωνας στη Βουλή για τα capital controls
Στα ύψη αναμένεται να ανεβεί ο πολιτικός υδράργυρος το πρωί της Τρίτης στη Βουλή, όπου αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής capital control, της υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στην σχετική πρόταση, που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη, ζητείται να διερευνηθεί επίσης αν υπήρχε «plan Χ», με βάση το οποίο, το Μαξίμου σχεδίαζε έξοδο από το ευρώ, έκδοση παράλληλου νομίσματος και κούρεμα των ομολόγων που διακρατούσε η ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό και την συγκυβέρνησή του να στέρξουν στην σύσταση της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ συναίνεσε στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ για την σύσταση αντίστοιχης Επιτροπής αναφορικά με τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, επισημαίνοντας ότι αν αρνηθούν θα καταδείξουν ότι φοβούνται την αλήθεια.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Κουμουτσάκος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αύριο συζητείται στη Βουλή το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα συνέβησαν στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η συζήτηση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση για την οποία ευθύνονται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε για τη σύσταση της εξεταστικής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει αύριο. Όσες φορές μίλησε για αυτό, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Αν δεν συμφωνήσει θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και πως επιδιώκει συγκάλυψη. Κάτι που η ΝΔ δε θα επιτρέψει. Η αναζήτηση της αλήθειας δε θα σταματήσει».

Επιμένει στο σενάριο για πρόωρες κάλπες

Η Συγγρού εξάλλου, δεν έχει εγκαταλείψει την εκτίμηση ότι από το φθινόπωρο οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να λάβουν καταιγιστική τροπή εξαιτίας των επαχθών φορολογικών μέτρων.

«Με αυτήν την κυβέρνηση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί για πρόωρες εκλογές» είπε ενδεικτικά ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ στέλνοντας ευκρινές μήνυμα προς όσους συνωστίζονται αυτήν την εποχή για μια θέση στον κομματικό ήλιο, υπογράμμισε: «Είναι καλοδεχούμενος ο ενθουσιασμός για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα μας. Θα υπάρξει αξιολόγηση για συμμετοχή και μάλιστα τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επανέλαβε ότι η αποτυχία του πρωθυπουργού να συγκεντρώσει 200 ψήφους προκειμένου να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να εφαρμοστεί στις επόμενες κάλπες μαρτυρά την πολιτική περιχαράκωση του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο του λαϊκισμού, απέναντι από τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, την δυναμική των οποίων υποτίμησε.

Προέβλεψε δε, στο πλαίσιο αυτό: «Τώρα μετά την ήττα όλα δείχνουν ότι θα καταφύγει στο διχασμό και στην χωρίς όριο λασπολογία. Πήραμε μια γεύση με τα άθλια υπονοούμενα για την κυρία Γεννηματά».

Η εκλογή Προέδρου διχάζει…

Αναφερθείς στην Συνταγματική Αναθεώρηση, αμφισβήτησε τα κίνητρα Τσίπρα, λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία έχει αναπτύξει τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης που  χρειάζεται η χώρα. Χρειάζεται ριζική και όχι αποσπασματική αναθεώρηση. Έτσι διαμορφώνονται οι πραγματικοί όροι της νέας μεταπολίτευσης. Όχι με μπαλώματα σκοπιμοτήτων. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι  κατεξοχήν συναινετική διαδικασία και  ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού. Σκοπός του πως δεν θα μείνει ο ίδιος δια βίου στην αντιπολίτευση».

Επιβεβαιώνοντας πάντως ότι τη ΝΔ διατρέχουν διαφορετικές γραμμές στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου από το λαό, περιορίστηκε να πει: «βασικό και κύριο ζητούμενο είναι η απεμπλοκή της εκλογής από τη διάλυση Βουλής. Σε αυτό το στάδιο δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω».  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.