ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου εναντίον Στουρνάρα: Μια κόντρα με παρελθόν και σίγουρο μέλλον

12:25 - 01 Αυγ 2016 | Πολιτική
Μαξίμου εναντίον Στουρνάρα: Μια κόντρα με παρελθόν και σίγουρο μέλλον
Για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, είναι ο άνθρωπος που αγαπά να μισεί.

Αυτή η σχέση ασίγαστου πάθους, που τροφοδοτείται κατά καιρούς με νέα επεισόδια, χρονολογείται ήδη από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και στα στελέχη του κόμματος, άφηναν βαρύτατους υπαινιγμούς για τον τότε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και μετέπειτα Κεντρικό Τραπεζίτη, που έφθαναν μέχρι την απειλή ότι θα εκδίωκαν τον κ. Στουρνάρα από τη θέση του, ή τουλάχιστον θα ζητούσαν την παραίτησή του άμα τη αναλήψει της εξουσίας.

Η ανάληψη όμως της εξουσίας συνήθως εκλογικεύει τις ορμητικές διαθέσεις. Και ιδίως μετά την θεαματική μνημονιακή μετάλλαξή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είδε στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα έναν αναγκαίο και πολύτιμο σύμμαχο σε μια βλοσυρή και τεχνοκρατική Ευρώπη της οποίας τους αρνητικούς συσχετισμούς, όπως αφοπλιστικά παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας, το κόμμα του αγνοούσε.

Οι δυσκολίες της συγκατοίκησης

Οι ανάγκες μιας προβληματικής έστω συγκατοίκησης, έφεραν τις δύο πλευρές εγγύτερα, αλλά η καχυποψία ουδέποτε εξέλιπε, ηλεκτρίζοντας το δυναμικό πεδίο μεταξύ τους και παράγοντας υψηλές εντάσεις.

Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να συναντιέται ακόμα και σε ανεπίσημα τραπέζια με κορυφαίους κυβερνητικούς υπουργούς, πράγμα που βοήθησε στην αποκατάσταση ενός ανεκτού επιπέδου διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά, το γεγονός ότι ο ίδιος έχει συγκροτημένη άποψη την οποίαν υποστηρίζει απερίφραστα για τις προτεραιότητες της Οικονομίας προκαλεί συχνά δυσαρέσκεια στο Μαξίμου το οποίο ενίοτε δείχνει να τον αντιμετωπίζει ως τη μακρά χείρα των δανειστών στο εσωτερικό της χώρας.  

Στον πρωθυπουργικό κύκλο, για παράδειγμα, σημείωσαν την άποψή του ότι η Ελλάδα ξοδεύει πολλά για συντάξεις την ώρα που αγνοεί τις ανάγκες της νέας γενιάς- θέση που θεωρήθηκε ως απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις προτάσεις του ΔΝΤ.

Τον περασμένο Μάϊο, ενοχλημένος από όσα άκουσε από κάποιον πρώην συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη σε εκδήλωση στα παληά λημέρια του, στο LSE στο Λονδίνο, έκανε μια συνοπτική ανάλυση της διαπραγμάτευσης.

Διαφωνία για το κόστος της διαπραγμάτευσης

Αυτό που πέτυχε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Πρώτης Φοράς Αριστερά, είπε με ισχυρές δόσεις ειρωνείας ο κ. Στουρνάρας, ήταν ότι «μετονόμασε την τρόικα σε θεσμούς και μετέφερε τα στελέχη της από τα υπουργεία στο Hilton».

Αποτιμώντας εκείνο το «επτάμηνο των παράδοξων θαυμάτων», είπε χωρίς να κρύβεται πίσω από τα λόγια του, ότι «οι γενναίες και σκληρές διαπραγματεύσεις είχαν και ένα κόστος: τα 86 δισ. του τρίτου μνημονίου και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν μετά την εκροή 45 δισ. σε καταθέσεις, την οποία προκάλεσε η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε».

Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να απαντήσει, σημειώνοντας ότι «από τα 86 δισ. ευρώ του δανείου, τα 50 δισ. ευρώ είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων με νέους ευνοϊκότερους όρους και αποπληρωμή τους σε 30 χρόνια, αντί για πέντε ή έξι χρόνια. Περιλαμβάνει επίσης τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν τα χρειαστήκαμε και δεν τα χρησιμοποιήσαμε, ενώ τα 11 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα».

Όμως ήταν φανερό, ότι το ρήγμα στις διμερείς σχέσεις Μαξίμου- ΤτΕ, άρχισε να συγκεντρώνει και πάλι ισχυρές τεκτονικές δυνάμεις.

Η σεισμογενής ευθεία Μαξίμου- ΤτΕ

Ακολούθησε μια ακόμα ένταση, όταν ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» υποστήριξε ότι ο Γ. Στουρνάρας του είχε εισηγηθεί την επιβολή capital controls από τον Φεβρουάριο του 2015. Η ΤτΕ αντιδρώντας με εγκαιροφλεγή αντανακλαστικά, επανέλαβε ότι τους κεφαλαιακούς περιορισμούς τους προκάλεσε η πολιτική αναταραχή με το δημοψήφισμα και βεβαίως η αποτυχημένη διαπραγμάτευση.

Η νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, όταν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που εξομολογήθηκε «με τον κ. Στουρνάρα έχω θεσμική σχέση: και συμφωνούμε και συγκρουόμαστε», εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Προκαλώντας αίσθηση κατήγγειλε ότι ο κ. Στουρνάρας προκειμένου να αποφευχθεί στάση πληρωμών το περσινό ταραγμένο θέρος, «πίεσε την κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει με χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων μισθούς και συντάξεις και ότι κατόπιν της έντονης αντίδρασης που ακολούθησε, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένας «μαγικός λογαριασμός στην ΤτΕ με 700 εκ. τον οποίον κανείς δεν μας είχε αναφέρει».

Η Τράπεζα της Ελλάδος σήκωσε και πάλι το γάντι. Μέσω κύκλων της, έφτασε η απάντηση ότι ουδέποτε ο Γ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να πάρουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο λογαριασμός από τον οποίον τελικά πληρώθηκε το Ταμείο και διασώθηκε η οικονομία, δεν ήταν κάποιος «μυστικός λογαριασμός» της ΤτΕ. Πρόκειται για λογαριασμό του Δημοσίου τον οποίο όφειλε να γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά τελικά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ήταν αυτός που εισηγήθηκε την πληρωμή του ΔΝΤ από τα χρήματα αυτά.

Όπως όλα δείχνουν ο Γ. Στουρνάρας έχει αποφασίσει να μην αφήνει να πέφτει τίποτε κάτω, απαντώντας επίμονα στις κατά καιρούς αιτιάσεις κυβερνητικών στελεχών για το ρόλο της ΤτΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Παππάς: «Δεν ξεχνώ…»

Αποδείχθηκε και πάλι αυτό, μετά τη συνέντευξη του «υπ΄ αριθμόν 2» στην ηγετική πυραμίδα και alter ego του πρωθυπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος δήλωσε αιχμηρά από την ΕΡΤ την περασμένη Πέμπτη:  «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ΤτΕ έχει την αυτονομία της, αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά. Δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολική του. Δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική του. Δεν ήταν πετυχημένος υπουργός, είχαμε μισό εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που παρέδωσε. Επίσης, όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα, καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως με την υπογραφή του κι όχι μέσω διαρροών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας ερωτηθείς για το σχόλιο Παππά, απάντησε με προφανή δυσφορία και απαξία κάτω από τις γραμμές:  «Δεν ασχολούμαι. Δεν είναι στις αρμοδιότητες του κεντρικού τραπεζίτη να σχολιάζει προσωπικές απόψεις και αξιολογικές κρίσεις του οιουδήποτε».

Είναι φανερό ότι στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις για τη σύμπηξη της Κεντροαριστεράς, στον χώρο της οποίας έχει μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούν να ανιχνεύσουν και τις προθέσεις Στουρνάρα, ο οποίος διαθέτει ακέραιο το πολιτικό του κεφάλαιο.

Και πολιτικά σενάρια

Τελευταία αποκαλύφθηκε («Τα Νέα»), ότι σε δείπνο οκτώ στελεχών της Κεντροαριστεράς, προτάθηκε στον κ. Στουρνάρα να τεθεί επικεφαλής του εγχειρήματος. Απαντώντας ο ίδιος παρέπεμψε σε ανάλογη δήλωσή του (31.5.2016) στην «Αυγή», όπου σημείωνε: «Είμαι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, έχω άλλα τέσσερα χρόνια θητείας και θεωρώ ότι έχω σημαντικό έργο να προσφέρω στον τόπο από την θέση αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνο το δείπνο, στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, όντως έγινε αναφορά για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς από τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο εκ των συμμετεχόντων Θόδωρος Πάγκαλος, τον ρώτησε «Θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός ή να παραμείνεις υπάλληλος;».

Για την ώρα ο κ. Στουρνάρας που δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, δείχνει ότι δεν θεωρεί καθόλου υποτιμητικό να είναι κανείς υπάλληλος, πολύ περισσότερο όταν είναι ο κορυφαίος κρατικός υπάλληλος στη χώρα.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 01 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.