ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομίας: Αλλαγή σελίδας για δημόσιες προμήθειες και συμβάσεις παραχώρησης

17:54 - 04 Αυγ 2016 | Πολιτική
Υπ. Οικονομίας: Αλλαγή σελίδας για δημόσιες προμήθειες και συμβάσεις παραχώρησης
Η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή που ενισχύει τη διαφάνεια, διασφαλίζει την ορθολογική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και δίνει ευκαιρίες στις ΜμΕ. Αυτό τονίζει μιλώντας στο Reporter. gr ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης με αφορμή τη νομοθέτηση μιας από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει με το νέο πλαίσιο υιοθετείται ένα πλέγμα καινοτόμων ρυθμίσεων για την εξυγίανση, απλοποίηση, αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων συμβάσεων και ενίσχυση του ανταγωνισμού και της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας υποβολής προσφοράς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να πληροφορείται και να συμμετέχει σε δημόσιο διαγωνισμό προμηθειών.

Με το νέο νόμο πλέον διαμορφώνονται νέοι τρόποι ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων όπως ο «ανταγωνιστικός διάλογος», η «ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση» και το «δυναμικό σύστημα αγορών». Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων. Εντάσσονται περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εργατικές απαιτήσεις. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μη αποκλεισμού από διαγωνιστική διαδικασία οικονομικού φορέα, για μικρά ποσά οφειλών φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών. Παρέχεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να παραχωρούν κατ' αποκλειστικότητα το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασίες δημοσίας σύμβασης σε: Προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια, Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, κ.ά. Δημιουργούνται κεντρικές αρχές αγορών, με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μείωση του διοικητικού κόστους. Το ΚΗΜΔΗΣ καθιερώνεται ως μοναδικό μέσο δημοσίευσης σε εθνικό επίπεδο της προκήρυξης διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης, αντικαθιστώντας τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ρύθμιση που πέρασε καθορίζεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής κατά την οποία η υποχρεωτική δημοσίευση στον Τύπο θα παραμείνει ως έχει για το σύνολο του Τύπου με διατήρηση της ή ισχύουσας τιμολόγησης.

Στο μεταξύ μιλώντας χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση του Ν/Σ για τις συμβάσεις παραχώρησης αναφερόμενος τόσο στις δημόσιες συμβάσεις όσο και στις παραχωρήσεις τόνισε ότι «δύο νόμοι που αυτή τη στιγμή εισάγουμε στο Κοινοβούλιο, είναι οι νόμοι που φτιάχνουν ένα πλήρες, ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο, τόσο για τις δημόσιες προμήθειες όσο και για τις δημόσιες παραχωρήσεις. Θα επακολουθήσουν κι άλλα νομοθετήματα προς την ίδια κατεύθυνση, τα οποία έχουν κοινούς κανόνες, περισσότερη διαφάνεια, δυνατότητα καλύτερου ανταγωνισμού, μείωση του κόστους, όφελος για το Δημόσιο και ταυτόχρονα, αλλαγή πολιτικής, επί της ουσίας, που θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να παίξει τον ρόλο που πρέπει να παίζει, προκειμένου να έχουμε υποδομές που χρειάζεται η χώρα, που έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα, διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.