ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπάθεια για νότιο «άξονα» στην ΕΕ

10:30 - 05 Αυγ 2016 | Πολιτική
Προσπάθεια για νότιο «άξονα» στην ΕΕ
Η παρουσία ή μη του Μαριάνο Ραχόι είναι το κεντρικό ζήτημα στην επικείμενη άτυπη Σύνοδο των χωρών του Νότου που αναμένεται να φιλοξενήσει η Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου, παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά σε αυτήν καθώς κεντρικός στόχος της συνάντησης είναι η ανάδειξη του «άλλου δρόμου» για την ΕΕ με χαλάρωση της λιτότητας και  ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των επενδύσεων. Κι αυτά εν’ όψει μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης για πλεονάσματα και χρέος το φθινόπωρο.

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα παραστούν στην Ελλάδα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων φιλοξενούμενοι του ομολόγου τους Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ Νίκου Ξυδάκη ο οποίος έχοντας «οργώσει» την Ευρώπη έχει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση των συναντήσεων. Πρόσφατα μάλιστα είχε βρεθεί σε συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Ρώμη μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός στα τέλη του μήνα θα παραστεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Προσκεκλημένοι του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα θα είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Με την πρωτοβουλία αυτή η ελληνική πλευρά θέλει να προωθήσει την στενότερη συνεργασία των χωρών του Νότου όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και στο προσφυγικό, καθώς η Ελλάδα έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Γ. Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.