ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απαιτούμε άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο»

15:55 - 07 Αυγ 2016 | Πολιτική
«Απαιτούμε άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο»
H Ελλάδα απαιτεί άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «η επιτακτική ανάγκη αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων καθίσταται, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία προφανέστερη από ποτέ».

Ο κ. Εμμανουηλίδης εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, περίπου τρία χιλιόμετρα από την κατεχόμενη πόλη.

 

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο κ. Εμμανουηλίδης χαρακτήρισε την κατοχή τμήματος της Κύπρου «οδυνηρό τραύμα για τον ελληνισμό», ενώ ειδικά για την Αμμόχωστο τόνισε ότι «απαιτούμε άμεση εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

 

Κύριος ομιλητής ήταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης διεκδικεί και αναμένει την απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της από την πρώτη ημέρα ενδεχόμενης επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

 

Για την παρούσα φάση των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν προχωρήσει τόσο βαθιά και περιεκτικά σε τέσσερις από τις πτυχές του Κυπριακού».

 

Ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένουν δυσκολίες σε ακανθώδη ζητήματα. «Αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές, η κατάληξη σε συνολική συμφωνία θα καταστεί δύσκολη ή και ανέφικτη», προσέθεσε.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα για την επίτευξη λύσης. «Αν η Τουρκία επιμένει στο αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, θα φέρει ακεραία την ευθύνη για τη μη κατάληξη σε συμφωνία», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

 

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι πολλοί σήμερα, που συμμεριζόμαστε πραγματικά την αισιοδοξία ότι «το Κυπριακό βρίσκεται στα πρόθυρα λύσης». Η προτεραιότητα της Αμμοχώστου «δεν βρίσκεται στο προσκήνιο», υποστήριξε και προσέθεσε πως ακόμα και η είσοδος διεθνών εμπειρογνωμόνων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να προβούν σε μελέτη ανοικοδόμησης του περίκλειστου κεντρικού τμήματος της πόλης δεν συζητείται καν από τον κ. Ακιντζί ή συνδέεται με άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου υπό συνθήκες αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού μορφώματος.

 

Επίσης, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει σε νέα τετελεσμένα όσον αφορά τη Μόρφου, για να μεταφέρει ψυχολογικά το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να την επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.