ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοτζιάς προς Σκόπια: Αφήστε τον αλυτρωτισμό και ελάτε να συνεργαστούμε

17:32 - 25 Αυγ 2016 | Πολιτική
Κοτζιάς προς Σκόπια: Αφήστε τον αλυτρωτισμό και ελάτε να συνεργαστούμε
Ευανάγνωστο μήνυμα στην πλευρά των Σκοπίων ότι ο δρόμος της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας θα ανοίξει διάπλατα υπό την προϋπόθεση της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού και της λύσης του ονόματος απέστειλε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί τον δρόμο της Ε.Ε. και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικόλα Πόποσκι.

Ο κ. Κοτζιάς που είναι ο πρώτος Έλληνας ΥΠΕΞ ο οποίος συμμετέσχε στην Συνάντηση έκανε αναφορά στις καλή προσωπική σχέση με τον υπουργό της γειτονικής χώρας:

«Είναι φανερό ότι η ανασφάλεια ως προς την αποδοχή ύπαρξης του κράτους σας, αλλά και ο αλυτρωτισμός εξέθρεψαν επί αρκετό χρονικό διάστημα αισθήματα δυσπιστίας. Σήμερα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι προσωπικές μας σχέσεις με τον Νίκολα μιλάνε από μόνες τους. Οι σχέσεις των τεσσάρων της Βαλκανικής (Ελλάδα, πΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία) επίσης. Ο δρόμος, βέβαια, είναι ακόμα μακρύς, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε, έτσι νομίζω και ελπίζω, σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε» πρόσθεσε.

Σχολίασε ακόμη ότι η Ελλάδα εκτιμά θετικά την ύπαρξη της πΓΔΜ, στην οποία είναι πρώτη σε επενδύσεις και εμπόριο, σε τουρισμό και διακοινοτικές επαφές, αλλά ταυτόχρονα, όμως, έθεσε το ζήτημα του αλυτρωτισμού από την άλλη πλευρά και παρατήρησε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει υπέρβαση ενός αλυτρωτισμού, που κατά τη γνώμη μας δεν βοηθά σε τίποτα, αλλά και ούτε υποστηρίζεται από ιστορικές και παρούσες πραγματικότητες».

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δύο χώρες βρίσκονται συνολικά σε έναν καλό δρόμο περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών τους.

Για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είπε ότι προστέθηκαν δύο νέοι πολύ σημαντικοί θεσμοί.

Ο πρώτος είναι η συνεργασία των βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ.

Και ο δεύτερος, είναι η συνεργασία των τεσσάρων νότιων κρατών της Ευρώπης. Της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.

Ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις θα ξανασυναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και ίσως πραγματοποιήσουν από κοινού επίσκεψη στο Άγιον Όρος, ενώ από την επόμενη χρονιά, θα συναντιούνται κάθε έξι μήνες σε πόλεις των υπόλοιπων κρατών, αλλά και της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 25 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.