ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου-ΝΔ: Τύμπανα πολέμου ενόψει ΔΕΘ

14:37 - 08 Σεπ 2016 | Πολιτική
Μαξίμου-ΝΔ: Τύμπανα πολέμου ενόψει ΔΕΘ
Λίγες ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της 81ης Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, η ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Στα κομματικά ρετιρέ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τα επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς προετοιμάζοντας την εμφάνιση των αρχηγών, σε μια παράλληλη αναμέτρηση, όπου η αξία της πολιτικής καθίσταται παραδοσιακά, μάλλον σχετική και τον πρωτεύοντα ρόλο θηρεύουν οι επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Όπως έχει εξαρχής επισημάνει το reporter.gr, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αντιμέτωπος με το αδικαίωτο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που είχε διθυραμβικά παρουσιάσει προτού αποσυρθεί αμετάκλητα και την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η υπέρμετρη φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων αλλά και το απαγορευτικό σε μεγάλες ξένες επενδύσεις οικονομικό κλίμα, σκοπεύει να κινηθεί σε ένα αυστηρά οριοθετημένο τοπίο.

Η κατάληξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα κυριαρχήσει όπως επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες του ρεπορτάζ στην πρωθυπουργική αφήγηση, όσο και αν η αβέβαιη τύχη των εργαζομένων στους σταθμούς που θα κλείσουν αλλά και οι παρενέργειες που ακολούθησαν σε συνδυασμό με τις δικαστικές εκκρεμότητες που έπονται, μετριάζουν τις πανηγυρικές διαθέσεις.

Στόχος του κ. Τσίπρα, είναι να παρουσιάσει μια θετική ανάγνωση της πραγματικότητας, στην οποία θα εμφανίσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που πασχίζει να εκλογικεύσει την δεινή κατάσταση που παρέλαβε και οδηγεί με θεσμική υπευθυνότητα τη χώρα, στα πρόθυρα της ανάπτυξης, το μέρισμα της οποίας θα μοιραστεί δίκαια.

Γερμανικό «Νάιν»

Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό, όπως αναγνωρίζει το ίδιο το Μαξίμου, είναι προηγουμένως μια θετική ρύθμιση για το χρέος και το επιτοκιακό ύψος για την εξυπηρέτησή του, όπως και μια παρήγορη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έστελνε ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές.

Ωστόσο και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, προσκρούουν στην σθεναρή γερμανική άρνηση να στέρξει σε σχετική συζήτηση πριν από τις εθνικές κάλπες. 

Όσο και αν ο κ. Τσίπρας αυτοσυστήνεται πλέον ως «ρεαλιστής», δηλώσεις όπως η πρόσφατη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση «απαιτεί και δεν ζητά απλώς τη ρύθμιση του χρέους», δεν έχουν κάποιο πρακτικό αντίκρυσμα από τη στιγμή μάλιστα, που η Αθήνα εμφανίζεται απρόθυμη να τηρήσει τις ρητές δεσμεύσεις της για την εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης και την έναρξη εν συνεχεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού, δεν έχει διαλάθει της προσοχής στην πολιτική και οικονομική αγορά, όπου πολλοί παράγοντες, με επίγνωση των δυσμενών συσχετισμών στην Εσπερία, έχουν σημειώσει τα λόγια του, ανακαλώντας στο τραπέζι των αναλύσεων το ενδεχόμενο μιας ηρωϊκής εξόδου, η οποία θα υπηρετεί, με όχημα και το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε μονομερώς, την λογική της βραχείας «Δεξιάς παρένθεσης».

ΝΔ: Οργανώνει νέο «Μακεδονικό Αγώνα»

Στους αντίποδες, η ΝΔ ετοιμάζεται δρομαίως, καταστρώνοντας έναν οδικό χάρτη επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στις μακεδονικές πρωτεύουσες, όπου βρίσκονται τα ισχυρά γαλάζια κάστρα, τα οποία έγερναν αποφασιστικά το ζύγι στις εκλογικές αναμετρήσεις του άλλοτε ακμαίου δικομματισμού.

Σκοπός του προέδρου της ΝΔ, στην πρώτη του εμφάνιση με το νέο του ρόλο σε ΔΕΘ, είναι όχι μόνο να καταδείξει, συνεχίζοντας τις ευθείες προσωπικές επιθέσεις, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας αναξιόπιστος πρωθυπουργός, αλλά και ότι την ίδια ώρα το κόμμα του, παρά τα εμφανή ρήγματα του τελευταίου διαστήματος, είναι αρραγές και ότι διαθέτει πειστική και ελκυστική πρόταση εξουσίας.

Ειδικά τα τελευταία 24ωρα η Συγγρού, ανεβάζοντας στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο, καλεί τον πρωθυπουργό «αν δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση, να παραιτηθεί» και τοποθετεί στο πάνω ράφι της αντιπολιτευτικής της τακτικής όλα τα θέματα που συναπαρτίζουν την γκρίζα καθημερινότητα, από τον ΕΝΦΙΑ και την περικοπή των συντάξεων μέχρι την απηνή φορολόγηση εξαιτίας της οποίας ένας στους δύο πολίτες στις μέρες μας αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει με αυξημένη προσοχή την κατάληξη του αυριανού Eurogroup, ώστε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των δανειστών, οι οποίες πάντως δεν κρύβονται ιδιαίτερα. Όπως το είπε χαρακτηριστικά, «Ευρωπαίος αξιωματούχος», αν η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι την 10η Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εκτός ίσως από την έλλειψη ρευστότητας…

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.