ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Δεν υπάρχει «μέτωπο του Νότου» απέναντι στον Βορρά

18:31 - 08 Σεπ 2016 | Πολιτική
Μαξίμου: Δεν υπάρχει «μέτωπο του Νότου» απέναντι στον Βορρά
Σε ενημέρωσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναλύει τους στόχους της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., διευκρινίζοντας πως "δεν είναι στόχος η διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της ΕΕ".

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι του Μαξίμου, η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στην Αθήνα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπροσώπου της κυβέρνησης της Ισπανίας.

 

Οι κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών. Τονίζουν επίσης ότι εν όψει της άτυπης συνόδου των «27» στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε.

 

Όπως τονίζουν οι πηγές του Μαξίμου, η Σύνοδος συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά και συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε,. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου. Ομοίως, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η Σύνοδος δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

 

Στόχος της Συνόδου, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι επανειλημμένα ο κ. Τσίπρας έχει τονίσει ότι η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις  σε αυτούς τους τομείς. «Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

  • περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
  • η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
  • να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Κατά τις ίδιες πηγές, στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

  • αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
  • να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
  • η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών - μελών πρώτης γραμμής
  • η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
  • η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».

Στον τομέα της Ασφάλειας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, χρειάζονται:

  • η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών - μελών και των αρχών τους
  • η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
  • να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων τουΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος - μέλος της Ε.Ε.
  • ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

Τέλος, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.