ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε διπλό ταμπλό, με Eurogroup και Σύνοδο του Νότου

23:00 - 08 Σεπ 2016 | Πολιτική
Σε διπλό ταμπλό, με Eurogroup και Σύνοδο του Νότου
Την Παρασκευή η Ελλάδα… φιγουράρει από τη μία ως κεντρικό θέμα (για ακόμη μία φορά) στο άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβα και από την άλλη ως οικοδέσποινα στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, στην Αθήνα.

Στο διπλό αυτό ταμπλό η κυβέρνηση στοχεύει να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καθώς ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνει… στριμωγμένος στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συνεπώς και το παραμικρό θετικό σχόλιο για την Ελλάδα από τους εταίρους μας είναι κέρδος γι` αυτόν και έξτρα εφόδιο για τις τοποθετήσεις του στην Έκθεση.

 

Είναι φυσικό την ώρα που η κοινωνία «βράζει» με τα μέτρα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και να επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, ο Πρωθυπουργός να ποντάρει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

 

Στο Eurogroup της Μπρατσιλάβα βέβαια δεν υπάρχουν οι συνθήκες, ούτε για να χάσει, ούτε και για να κερδίσει πολλά. Άλλωστε, δεν αναμένεται κάποια συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο, είναι βέβαιο πως τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά το πέρας της συνεδρίασης, θα δείξουν αν το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά σωστά, όπως λέει η κυβέρνηση ή έχει σοβαρές καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση.

 

Από την άλλη μεριά, από τη Σύνοδο του Νότου, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του διεθνούς ηγέτη , που οραματίζεται μία… άλλη Ευρώπη.

 

Αν μάλιστα, λάβει τα μηνύματα που περιμένει από τους πιο «ισχυρούς» Ολάντ και Ρέντσι, τότε θα πάρει μαζί του στη Θεσσαλονίκη ως βασικό επιχείρημα το ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη στη μάχη κατά της λιτότητας».

 

Έδειξε, άλλωστε τις προθέσεις του και με τη συνέντευξη που παραχώρησε στη “Le Monde”. Δεν είναι τυχαίο πως έκανε λόγο για «ξυπνητήρι αφύπνισης», το οποίο κατά τη γνώμη του χρειάζεται η ΕΕ, επαναφέροντας στη ρητορική του κάτι από τον «κόκκινο» Αλέξη του δημοψηφίσματος, που όπως ο ίδιος λέει τον κράτησε… ζωντανό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.