ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Νότου: Κοινό μήνυμα των ηγετών για «μία καλύτερη ΕΕ»

18:09 - 09 Σεπ 2016 | Πολιτική
Σύνοδος Νότου: Κοινό μήνυμα των ηγετών για «μία καλύτερη ΕΕ»
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η πρωτοβουλία της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών αποτελεί πρωτοβουλία διαλόγου και όχι διχασμού της ΕΕ, έστειλαν μετά τη συνάντησή τους οι ηγέτες που συμμετείχαν σε αυτήν.

Επισήμαναν, όμως, πως οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος,  Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα), έχουν κοινές θέσεις για «μία καλύτερη Ευρώπη».

 

Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται νέο όραμα

«Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διχασμού της Ευρώπης, αλλά μία πρωτοβουλία διαλόγου που θα συνεισφέρει στην ενότητα της Ε.Ε., ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ήταν και ο οικοδεσπότης της πρώτης Συνόδου.

 

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και η επόμενη ορίστηκε να πραγματοποιηθεί Πορτογαλία.

 

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκλιση και μέσα από την καταπολέμηση των ανισοτήτων, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο, τη διακήρυξη των Αθηνών.

 

Όπως είπε, «η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα».

 

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται νέο όραμα, για να εμπνεύσει εκ νέου τους λαούς της, ενώ επέμεινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, αλλά χρειάζονται μέτρα.

 

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια, δυναμικών πρωτοβουλιών για την

υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

 

Μήνυμα συνοχής από τον Ολάντ

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να συνεισφέρουμε η Νότια Ευρώπη στην Ε.Ε.».

 

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε δύο βασικές πεποιθήσεις: ότι στην τωρινή συγκυρία χρειάζεται  ενότητα και συνοχή για να δοθεί ελπίδα στην Ευρώπη και ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και δράσεων που θα είναι χρήσιμα στην Ευρώπη, ως προς τη σταθερότητα την ασφάλεια και την οικονομία της. 

 

Αναστασιάδης: Ο Νότος μπορεί να συνεισφέρει στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι συζητήσεις σαν αυτήν που έγινε σήμερα στην Αθήνα «θα συνεισφέρουν εποικοδομητικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

 

«Μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της νότιας Ε.Ε. μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα λόγω της εμπειρίας τους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι όποια ομαδοποίηση «θα αποτελούσε τη χειρίστη συνεισφορά στην αλληλεγγύη της Ε.Ε.».

 

Ρέντσι: Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να είναι κοινωνική Ευρώπη

«Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της» τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σημειώνοντας πως «η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας, να προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας. Να πούμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό ως προς τις αξίες, τον πολιτισμό».

 

Ο κ. Ρέντσι σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται μόνο στη λιτότητα, σε κανόνες και τεχνοκράτες.

 

«Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να είναι κοινωνική Ευρώπη, των αξιών» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε την Ε.Ε. μία «ήπια δύναμη».

 

Μουσκάτ: Βρέθηκαν λύσεις

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
 
Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

 

Κόστα: Καταμερισμένες ευθύνες για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».
 
«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».
 
Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

 

Εγκιδάθου (εκπρόσωπος Ισπανίας): Σημαντική πρωτοβουλία

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

 

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:34 - 09 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.