ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Ηχηρό μήνυμα ενότητας στέλνει η συνάντηση Καραμανλή - Μητσοτάκη

11:25 - 10 Σεπ 2016 | Πολιτική
ΝΔ: Ηχηρό μήνυμα ενότητας στέλνει η συνάντηση Καραμανλή - Μητσοτάκη
Η αιφνίδια συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Καραμανλή, έστειλε μηνύματα ουσία και συμβολισμών που υπερβαίνουν τα παραταξιακά όρια της ΝΔ.

Σε μια συγκυρία όπου η ΝΔ θριαμβεύει μεν δημοσκοπικά, αλλά, αδυνατεί να διευρύνει την επιρροή της σε ευρύτερα ακροατήρια, η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, προσφέρει θεαματική εσωκομματική νομιμοποίηση στον σημερινό πρόεδρο του κόμματος και αφυδατώνει τα σενάρια της αφανούς στήριξης που, σύμφωνα με την πολιτική αγορά, παρείχε τόσον καιρό στο «Σύστημα Τσίπρα».

 

Είχαν βεβαίως, προηγηθεί γενναιόδωρα πολιτικά «ανοίγματα» του κ. Μητσοτάκη προς την πλευρά του Καραμανλικού στρατοπέδου, το οποίο είχε χολωθεί εξαιτίας της στάσης της ηγεσίας σε σειρά ζητημάτων, με αποκορύφωμα την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

 

Είναι σαφές και το ξεκαθάρισε και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός, ότι δεν τον εκφράζουν υποχρεωτικά όσοι κατά καιρούς ανεβαίνουν στον άμβωνα της κριτικής και εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του «Καραμανλισμού». Ο ίδιος παίρνει διακριτές αποστάσεις από τέτοιες θερμόαιμες εκδηλώσεις, ενώ από καιρό έχει διαμηνύσει στην ηγεσία ότι δεν σκοπεύει επ΄ ουδενί να διαμορφώσει συνθήκες εσωκομματικής αντιπαράθεσης, προτρέποντας τους βουλευτές του κόμματος να στηρίξουν εμπράκτως τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη ώστε να ανακτήσει το κόμμα του την πολιτική του αξιοπιστία.

 

Η συνάντηση των δύο ανδρών στέλνει ηχηρό μήνυμα ενότητας και ενόψει ΔΕΘ, στην οποία παρόντος και του Κ. Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης στην παρθενική του εμφάνιση ως αρχηγός, θα έχει σύμφωνα με τους συνεργάτες του, την ευκαιρία να παρουσιάσει προγραμματικούς άξονες και ένα διαφορετικό ύφος που θα απέχει από την παροχή ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και την καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών που διαψεύδονται οικτρά την επόμενη μέρα.

 

Και βέβαια, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι η βαρυσήμαντη ενέργεια Καραμανλή, που ήρθε σε συνέχεια πυκνών επαφών των δύο ανδρών το τελευταίο διάστημα, στέλνει στο περιθώριο και απομονώνει όσους εντός της παράταξης, όπως για παράδειγμα η πλευρά Σαμαρά, ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ατομική τους δικαίωση, υπηρετώντας προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις.

 

Έχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι οι κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι πολιτικά ευθύγραμμες και ότι παρά την πρόθεση του Α. Τσίπρα να εξαντλήσει τον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί ο εκλογικός αιφνιδιασμός.

 

Με την πικρή πείρα εξάλλου, που αποκόμισε από τον άστοχο και σχεδόν ερασιτεχνικό χειρισμό του «βασικού μετόχου», ο κ. Καραμανλής, εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε απολύτως λανθασμένα τον διαγωνισμό για τις άδειες, «κατορθώνοντας» στο τέλος, να σπείρει δυσαρέσκεια σε όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν.

 

Γ.Χ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.