ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τα 5 βήματα για δίκαιη ανάπτυξη

22:35 - 10 Σεπ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τα 5 βήματα για δίκαιη ανάπτυξη
Τον οδικό χάρτη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση «με την κοινωνία όρθια» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα μέσα σε 5 χρόνια κατάφερε να χάσει όσα είχαν κατακτηθεί τα τελευταία 35 χρόνια» ήταν η πρόταση με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ.

 

«Στρεφόμαστε στην Ελλάδα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας και γυρνάμε πλάτη στη διαπλοκή τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος» συνέχισε ενώ προανήγγειλε πως στην επόμενη διετία η χώρα θα έχει βγει οριστικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς «θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης».

 

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η φοροδοτική ικανότητα μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί, σημειώνοντας παράλληλα πως μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

 

«Στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Δεύτερο βήμα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το θέμα του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

 

Τρίτο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

 

Τέταρτο βήμα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2017 και πέμπτο, η βιώσιμη και διαρκής δίκαιη ανάπτυξη, που δεν θα καταγράφεται μόνο στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε επίσης στους ντόπιους αλλά και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα «φόβο και δισταγμό στην ελληνική οικονομία» υπογραμμίζοντας ότι «οι κίνδυνοι έχουν τελειώσει».

 

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, εξήγγειλε μείωση έμμεσων φόρων εντός διετίας.

 

Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, ώστε να μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι εάν είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές του.

 

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι χωρίς την «κυβερνητική ανατροπή του 2015», ο ελληνικός λαός θα είχε μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, καθώς τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς «μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν».

 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, «ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό», θα επιστρέψουν στους πολίτες ως εξής:

  • Επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας.
  • Πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Χρηματοδότηση του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
  • Πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και γιατρών μέσα στους επόμενους μήνες σε δημόσια νοσοκομεία.

Ως προς τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε:

  • Γενίκευση του ολοήμερου σχολείου
  • Περιορισμό των εξετάσεων στα γυμνάσια
  • Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών
  • Ίδρυση 7.000 μαθητικών βιβλιοθηκών
  • Προσλήψεις 23.000 αναπληρωτών καθηγητών
  • Προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής
  • Διορισμοί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017).
  • Υποτροφίες σε 2.700 φοιτητές, που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια, ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν του επιδόματος ενοικίου.
  • Μέσω ΕΣΠΑ νέες τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.