ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δήμος Μεσσήνης: Αποζημιώσεις στους πληγέντες των βροχοπτώσεων

13:49 - 12 Σεπ 2016 | Πολιτική
Δήμος Μεσσήνης: Αποζημιώσεις στους πληγέντες των βροχοπτώσεων
Τη δυνατότητα χοργήσης εφάπαξ βοηθήματος και αποζημιώσεων προς τους πληγέντες των πρόσφατων βροχοπτώσεων ανακοίνωσε ο δήμος Μεσσήνης.

Συγκεκριμένα ο δήμος Μεσσήνης καλεί τους κατοίκους «οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016 και υπέστησαν βλάβη (π.χ. ζημίες στην οικοσκευή τους, ή έχουν υποστεί τραυματισμό ή χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και αντικατάστασης της οικοσκευής τους), όπως υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης ( Θεριός Ηλίας -τηλ: 27223 60179 και Ηλιόπουλος Κων/νος – τηλ: 27223 60185), τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι οι υπάλληλοι του Τμήματος θα δέχονται αιτήσεις και το Σαββατοκύριακο, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, από 10.00 έως 14.00.

 

Τα κοινωνικά βοηθήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία δύνανται να είναι αναλόγως:
Α) εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών και επιτακτικών αναγκών
•Μέχρι 600,00 ευρώ
•Μέχρι 586,94 ευρώ συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση για ειδικές κατηγορίες θεομηνιόπληκτων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες)
Β) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών βιοτικών στεγαστικών αναγκών μέχρι 586,94 ευρώ.
Γ) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους ποσού 5.869,41 ευρώ κατά ανώτατο όριο ανά νοικοκυριό.
Δ) Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα σε άτομα που λόγω τραυματισμού τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ποσού 4.402,05 ευρώ.

 

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εξειδικεύονται κατά περίπτωση:
1) Αίτηση- υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (χορηγείται από την υπηρεσία)
2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3) Έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων, π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.ά.
4) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Ε1)
5) Αντίγραφο Εντύπου Ε9
6) Οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή ανάλογα με την περίπτωση στην οποία αιτείται να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος (αναλυτική εξειδίκευση των δικαιολογητικών στο έντυπο της αίτησης).

 

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, έπειτα από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

 

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι 1 μήνας (7 Οκτωβρίου 2016). Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δε θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση για το συγκεκριμένο λόγο.

 

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ Π2/οικ./2673/29-8-2001 παρ. 12 εδ. 3α (ΦΕΚ 1185/Β/2001), η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων ασκεί την κρατική αρμοδιότητα της καταγραφής των ζημιών της οικοσκευής των κύριων κατοικιών, συγκεντρώνει τα κατά το νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους πολίτες και αποστέλλει συγκεντρωτικό αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το σύνολο των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων προς τα νοικοκυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης βοηθήματος.
Το χρηματικό βοήθημα έχει ως στόχο την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών (πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή εξοχικές) που έχουν υποστεί ζημιές στην οικοσκευή της κατοικίας αυτής, είτε χρήζουν απλών επισκευαστικών εργασιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ζημιών όπως: ζημιές σε έπιπλα, είδη υγιεινής, κουφώματα, στρώματα, λεβητοστάσια, εντοιχισμένα έπιπλα, πλακάκια, δάπεδα, επιφανειακές ζημιές τοίχων της κατοικίας, ηελκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός για τη λειτουργία του νοικοκυριού, κατεστραμμένα χαλιά ή μοκέτες, ιματισμός κ.ά.

 

Επισημαίνεται ότι το χρηματικό βοήθημα έχει προνοιακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποζημίωση της αποτίμησης του κόστους των ζημιών. Άλλωστε, το ύψος του βοηθήματος δεν εξαρτάται από το κόστος των ζημιών, αλλά από το μέγεθος των μελών του νοικοκυριού, την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας και από το βαθμό ζημιάς όπως εκτιμάται από το κλιμάκιο αυτοψιών (Α ή Β ή Γ).

 

Περιπτώσεις ζημιών αρμοδιότητας άλλων φορέων:
1. Για ελέγχους σε κτήρια και υποδομές καθώς και τεχνικές άρσης επικινδυνοτήτων και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις, θα υποβάλουν την αίτησή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Δ/νση Πολιτικής Προστασίας στο τηλ. 27213 61424- FAX 27210 24201.
2. Για ζημιές σε επιχειρήσεις, θα απευθύνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στον 4ο όροφο, γραφείο 424 στο Διοικητήριο (Καλαμάτα, οδός Ψαρών) πληροφορίες στο τηλ.27213 61424.
3. Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΕΛΓΑ Τρίπολης εντός 48 ωρών, στο τηλέφωνο: 2710 230643.
4. Για ζημιές στο φυτικό και στο πάγιο κεφάλαιο (π.χ. μηχανήματα), θα απευθύνονται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της κάθε Δημοτικής Ενότητας εντός 15 ημερών.  
Δυνατότητα διευκόλυνσης των πολιτών και μεταβίβαση της αίτησής τους στην αρμόδια υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι και στις περιπτώσεις (1, 2) οι πολίτες που αδυνατούν να μεταβούν στην Καλαμάτα, μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους στο Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος υποχρεούται για τη μεταβίβασή της στην αρμόδια υπηρεσία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.