ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Σκουρλέτη-θεσμών

15:42 - 13 Σεπ 2016 | Πολιτική
Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Σκουρλέτη-θεσμών
Οι εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου) και τα επομενα βήματα που αναμένονται μέσα στο μήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των εταίρων, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Οι εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου) και τα επομενα βήματα που αναμένονται μέσα στο μήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των εταιρων η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.


Συμφωνα με πηγές του υπουργείου απο την πλευρά των εταίρων τονίστηκε η σημασία της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει κατακυρωθεί από το Δεκέμβριο του 2013 στην αζέρικη εταιρία SOCAR. Από την πλευρά του υπουργείου συμφωνα με τις ιδιες πηγες σημειώθηκε οτι δεν αλλάζει η ρυθμιση που αφορά την μείωση των τελών διέλευσης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις οι καταναλωτες φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε δε ότι δε συζητείται μείωση του τιμήματος, όπως και ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής της SOCAR στο 49% συφμωνα με τις επιταγές της Κομισιόν.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ τις επόμενες ημερες θα τεθεί σε διαβούλευση η πρόταση της ΡΑΕ για τον τροπο καθορισμού των τελών διέλευσης η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί συντομα προκειμενου ο σχετικός Κανονισμός να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Επί τη βάσει αυτής της απόφασης θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη SOCAR. Οι ιδιοι παράγοντες ανέφεραν πάντως οτι σε περιπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός το Δημόσιο θα εγείρει νομικά απαιτήσεις από την αζέρικη εταιρία.

 

Στη συνάντηση εγινε επισκόπηση των λοιπων προαπαιτόυμενων για τον τομέα της ενέργειας χωρίς να προκύπτει διαφωνία ή εμπλοκή σε κάποιο από αυτά, ωστόσο οι εταίροι ζήτησαν διευκρινίσεις οι οποίες θα δοθούν σε επομενη συναντηση μεσα στην εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.