ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική θύελλα, λόγω Καλογρίτσα-Στην Επιτροπή Θεσμών o Παππάς

18:11 - 20 Σεπ 2016 | Πολιτική
Πολιτική θύελλα, λόγω Καλογρίτσα-Στην Επιτροπή Θεσμών o Παππάς
Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται και πάλι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αυτή τη φορά λόγω των ερωτηματικών που έχουν προκύψει γύρω από τον έλεγχο πόθεν έσχες του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας και καλείται να δώσει εξηγήσεις, κάτι που θα κάνει και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος κλήθηκε τελικά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση.

 

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες, ενώ μία σειρά από αποκαλύψεις σχετικά με την οικογένεια Καλογρίτσα έρχονται να ρίξουν σκιές σχετικά με το κατά πόσο διενεργήθηκε σωστά ο έλεγχος πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών. Η ΝΔ έθεσε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ το… σήκωσε ακόμη περισσότερο και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως το μεσημέρι της Τρίτης.

 

Ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, όμως, ακούγονται φωνές που ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης, με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είπε πως αν βγουν αληθινές οι καταγγελίες για τον κ. Καλογρίτσα, τότε θα προκύψουν «ποινικές, αλλά και πολιτικές ευθύνες».

 

Βουλή καλεί Παππά και καναλάρχες

Μεγάλη ένταση επικράτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής , όπου συζητείτο το αίτημα της ΝΔ για την ακρόαση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσου και των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Αν και αρχικά η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αρνήθηκε να αποδεχθεί το αίτημα, τελικά είχαμε ανατροπή δεδομένων που θα φέρει τελικά για εξέταση, τόσο τον υπουργό Επικρατείας, όσο και τους νέους καναλάρχες.

 

Στη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν με τον Μάκη Βορίδη να κάνει λόγο ακόμα και για συγκάλυψη σκανδάλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κατηγορεί την κυβέρνηση για αλλοίωση του Πολιτεύματος!

 

Την ίδια ώρα, μία σειρά από αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Καλογρίτσα, αλλά και του κ. Καραμπάτσου, ο οποίος έχει παραχωρήσει το διάσημο πλέον «βοσκοτόπι» που μπήκε στο πόθεν έσχες για την τηλεοπτική άδεια.

 

Κόκκινο δάνειο 1,8 εκατ. ευρώ έχει η ΑΓΥΙΑ με το "βοσκοτόπι"

Σύμφωνα με το protothema.gr, η έκταση-βοσκοτόπι που ο Χ. Καλογρίτσας εμφανίζει να αξίζει 100 εκατομμύρια ευρώ και του παραχωρήθηκε από τον Σπύρο Καραμπάτσο, είχε χρησιμοποιηθεί από τον τελευταίο το 2007 ως εγγύηση έναντι δανείου της εταιρείας ΑΓΥΙΑ ΑΕ από την Λαϊκή Τράπεζα πριν από 9 χρόνια.

Το δάνειο αυτό που είχε αρχική αξία 1 εκατομμύριο ευρώ, φαίνεται τώρα να έχει χαρακτηριστεί επισήμως μη εξυπηρετούμενο και η αξία του έχει σχεδόν διπλασιαστεί, στο 1,8 εκατ. ευρώ, λόγω των τόκων και των προσαυξήσεων, ενώ έχει περάσει στα χέρια της τράπεζας Πειραιώς μετά το κλείσιμο της Λαϊκής.

 

Ελέγχεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα

Παράλληλα, το πρωί της Τρίτης έγινε πως ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του, Ιωάννης – Βλαδίμηρος, ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 

Η μια δικογραφία αφορά στον Χρήστο Καλογρίτσα και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Αφορά φοροδιαφυγή ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και βρίσκεται στο στάδιο παραπομπής σε δίκη. Δηλαδή εντοπίστηκαν αποκλίσεις άνω των 20 εκατομμυρίων μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων από τον έλεγχο στις λίστες φοροδιαφυγής.

 

Η άλλη δικογραφία εκκρεμεί σε ανακριτή και αφορά στον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, τον υπερθεματιστή μιας από τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου 4 εκατομμυρίων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

 

Όμως, για να μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις άδειες έσπευσε να πληρώσει αυτό το ποσό. Η πληρωμή του ποσού οδηγεί σε απαλλαγή του από το ποινικό σκέλος.

 

Το πόρισμα της ΤτΕ για τα δάνεια

Το όνομα του κ. Καλογρίτσα φαίνεται πως βρίσκεται και στο πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής, από την οποία φέρεται να έχει λάβει δάνεια ύψους 127, 6 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αυτά από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ, το 2015 50 εκατ ευρώ, ενώ εντός του τρέχοντος έτους έχουν λάβει 22,6 εκατ. ευρώ.

 

Όπως αναφέρει το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑLPHΑ, η χρηματοδότηση του κ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:31 - 20 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.