ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομοσχέδιο: Ποιες ΔΕΚΟ περνούν στο νέο Υπερταμείο

14:48 - 22 Σεπ 2016 | Πολιτική
Νομοσχέδιο: Ποιες ΔΕΚΟ περνούν στο νέο Υπερταμείο
Μεταφορά 6 ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο, αλλά και μια σειρά ρυθμίσεων για τη μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο υπερταμείο περνούν σύμφωνα με το προσχέδιο οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ , ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΔΕΗ. Εκτός του υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ.

 

Το νομοσχέδιο, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί την Παρασκευή και το σίγουρο είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμη θα γράφονται και θα σβήνονται διατάξεις, αφού μέχρι και χτες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «παραμένουν 2-3 θέματα σε εκκρεμότητα» που θα καλυφθούν.

 

Κάποια από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει ήδη η κυβέρνηση είναι η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό που ψηφίστηκε χθες, ο διορισμός διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.

 

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται επίσης:

 

1. Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Η σχετική νομοθέτηση πρέπει να γίνει τώρα και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το πολιτικό κόστος που έχει το εν λόγω μέτρο, καθώς θίγει αγρότες και νέους επιστήμονες, έχει κάνει την κυβέρνηση να το τρενάρει. Ωστόσο, οι δανειστές δηλώνουν κατηγορηματικά πως τα προαπαιτούμενα δεν αλλάζουν και πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.

 

2. Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

 

3. Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Οπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από γαλλικές πηγές, για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, που στην ουσία θα κινεί τα νήματα ελέγχοντας το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προαλείφεται ο Γάλλος τεχνοκράτης, Ζακ Λε Παπ. Πρώην δεξί χέρι της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ. Λε Παπ έχει τα κατάλληλα «διαπιστευτήρια» για τη θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πλαισιωθεί από έναν Ισπανό τεχνοκράτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση Τσακαλώτου για τους τρεις Ελληνες που θα συμπληρώσουν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά την «κίτρινη κάρτα» που του έδειξαν οι δανειστές στις προτάσεις πως ως τώρα έκανε.

 

4. Η μεταφορά στο Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).

 

5. Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

 

6. Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

 

7. Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

 

8. Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

9. Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

 

10. Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

 

11. Τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων είναι θέμα ημερών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 22 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.