ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις στη συνάντηση Ξυδάκη - Στιούαρτ

21:37 - 22 Σεπ 2016 | Πολιτική
Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις στη συνάντηση Ξυδάκη - Στιούαρτ
Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ και η προσφυγική κρίση και τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς την αντιμετώπισή της βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στην Αθήνα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία Ρόρι Στιούαρτ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Στιούαρτ ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και εξέφρασε την πρόθεση για παροχή περαιτέρω βρετανικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

Ο κ. Ξυδάκης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αποκρίθηκε πως οι βρετανικές αρχές έχουν υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα επιστροφών αλλά και σε θέματα σχετιζόμενα με τις διαδικασίες ασύλου και σημείωσε πως η συνεισφορά της Μ. Βρετανίας τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είχε στηριχθεί στην προϋπόθεση διάθεσης τεράστιων ανθρώπινων πόρων από ειδικούς, πράγμα που δεν έχει εκπληρωθεί» ανέφερε και διατύπωσε την εκτίμηση πως η πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, που η Ελλάδα στηρίζει, βρίσκει θετική ανταπόκριση.

 

Αναφερόμενος στο BREXIT, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί πολιτικό και διανοητικό σοκ για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τώρα να εργαστούν για την εγκαθίδρυση των καλύτερων δυνατών σχέσεων στο νέο πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο υπουργοί εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας - Μ. Βρετανίας θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται.

 

Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Βρετανός υπουργός αναφέρθηκε στην προγραμματιζόμενη επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, Σερ Άλαν Ντάνκαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.