ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρ Ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το Υπερταμείο

15:19 - 26 Σεπ 2016 | Πολιτική
Πυρ Ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το Υπερταμείο
Σε δεινά απολογητική θέση, οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δέχονται από το πρωί της Δευτέρας το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης στην συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στην πλειοψηφία των προαπαιτούμενων όρων για την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης των 2,8 δισ.

Η απροθυμία τους να υποστηρίξουν το προϊόν μιας ακόμα «σκληρής διαπραγμάτευσης» που δεν απέφερε ωστόσο, τα επιθυμητά αποτελέσματα, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα άδεια έδρανα της συμπολίτευσης, καθώς για μια ακόμα φορά, η Βουλή καλείται με επείγουσες διαδικασίες και υπό την δαμόκλειο σπάθη του χρόνου, να επικυρώσει αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε άλλες αίθουσες...

Ανοίγοντας την συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλέστηκε ακριβώς τα «ασφυκτικά όρια»- πράγμα απολύτως σύνηθες τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια νομοθετική τάξη...- και εξηγώντας ότι η ψήφιση των μέτρων είναι απολύτως επιβεβλημένη, συνόψισε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία: «Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνετε γιατί χρειάζεται η διαδικασία του επείγοντος...».

Ο ίδιος, πρόσθεσε μάλιστα, ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί ακόμη ένα κατεπείγον νομοσχέδιο που θα αφορά στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν πρόσθετες ρυθμίσεις και για ζητήματα Ενέργειας χωρίς πάντως να αποσαφηνίσει που και πότε θα κατατεθούν.

Από πολιτικής πλευράς, όπως σχολιάζουν έντονα εντός και εκτός της αιθούσης, έχει βαρύνουσα σημασία, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ τίθεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις φλογερές της διακηρύξεις και την καταγγελτική της ρητορική, η οποία αποδοκίμαζε μόλις πριν από δύο χρόνια οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, όπως παρατηρούν- όχι χωρίς ψήγματα χαιρεκακίας…- οι πολιτικοί του αντίπαλοι, σαν ξεκομμένη εμπροσθοφυλακή, παραχωρεί τώρα για έναν σχεδόν αιώνα, την πλήρη διαχείριση της κρατικής περιουσίας στα χέρια του Εποπτικού Συμβουλίου που ελέγχεται από τους δανειστές, με ασήμαντα ανταλλάγματα, φθάνοντας στο σημείο να παραδίδει σε ιδιωτική εκμετάλλευση ακόμα και τους υδάτινους πόρους.

Την ίδια ώρα, με διατάξεις του νομοσχεδίου, παίρνει πίσω, ακόμα και αυτές τις ισχνές φορολογικές ελαφρύνσεις που ψήφισε στη Βουλή μόλις τον περασμένο Μάϊο και αφορούσαν στους νέους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων. 

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ακρόαση φορέων και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σε ανάλογα φορτισμένο κλίμα από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης.

Γ. Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.