ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητώντας τους παραλήπτες της «ανοιχτής πρόσκλησης» Τσίπρα

08:13 - 27 Σεπ 2016 | Πολιτική
Αναζητώντας τους παραλήπτες της «ανοιχτής πρόσκλησης» Τσίπρα
Ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να τολμήσει ένα νέο «άνοιγμα» προς το Κέντρο, απευθύνοντας πρόσκληση συμπόρευσης σε δυνάμεις και προσωπικότητες του «προοδευτικού» χώρου, όπως ο ίδιος είπε. Εύλογα, λοιπόν προκύπτει το ερώτημα «ποιους εννοεί»…

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη για τον απολογισμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια, απέκλεισε εκ προοιμίου από το συγκεκριμένο διάλογο, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Άλλωστε, όπως είπε τα συγκεκριμένα κόμματα έχουν τεθεί από μόνα τους εκτός διαλόγου, επιλέγοντας «αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη».

 

Συνεπώς, η πρόσκληση Τσίπρα μοιάζει να απευθύνεται σε ένα έρημο πολιτικό τοπίο, καθώς εκτός του Βασίλη Λεβέντη, κανένας άλλος κομματικός φορέας με καταγεγραμμένη την εκλογική του δύναμη δεν βρίσκεται τη δεδομένη χρονική περίοδο στον «προοδευτικό χώρο».

 

Αν βγάλουμε από τη συζήτηση και το «Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου, που φαντάζει αδύνατο να μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει παρά να απευθυνθεί σε μεμονωμένα στελέχη της Κεντροαριστεράς, όπως ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έχει ήδη συνταχθεί με την κυβέρνηση και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως η κα. Μαρία Γιαννακάκη, ενδεχομένως η Μαρία Ρεπούση και άλλοι.

 

Παρούσα στην εκδήλωση κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το «άνοιγμα» ήταν επίσης και η κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

Αν λοιπόν οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Βασίλης Λεβέντης, ο Φώτης Κουβέλης και ορισμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τότε μιλάμε για… αδιέξοδο, καθώς δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι παραπάνω έχουν ιδιαίτερο έρεισμα στην κοινωνία και πως μπορούν να σηματοδοτήσουν μία συσπείρωση της Κεντροαριστεράς υπό τη σκέπη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στο Συνέδριό του με «μότο» το «άνοιγμα στην κοινωνία», το οποίος προφανώς και έχασε, όταν απομακρύνθηκαν από τη βάση του τα κινήματα.

 

Ομολογουμένως, λοιπόν το «άνοιγμα» στον προοδευτικό χώρο που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκαίο για να προχωρήσει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική του πορεία, αλλά οι εφεδρείες μοιάζουν λίγες, και σε ποσότητα και σε ποιότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.