ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Τα δύσκολα τελείωσαν. Αξιολόγηση και χρέος οι επόμενοι στόχοι

09:26 - 28 Σεπ 2016 | Πολιτική
Μαξίμου: Τα δύσκολα τελείωσαν. Αξιολόγηση και χρέος οι επόμενοι στόχοι
Με ανακούφιση έγινε δεκτό στο Μαξίμου το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, όπου εγκρίθηκαν τα 8 από τα 15 προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση της «μικρής δόσης» των 2,8 δισ. και την επί της ουσίας έναρξη των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο που πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τις συμπληγάδες της Αντιπολίτευσης που απογείωσε την «υπόθεση Καλογρίτσα»- η οποία αντικειμενικά βοηθά να υποβαθμιστούν οι βαρειές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον πειρατικό τρόπο με τον οποίον διαμορφώθηκε το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα- εμφανίστηκε στο τέλος αρραγές,

Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, χρειάστηκε η πυροσβεστική επέμβαση του Μαξίμου στην πλευρά των Οικολόγων βουλευτών, Γιάννη Τσιρώνη (και υφυπουργός Περιβάλλοντος) και Γιώργου Δημαρά, οι οποίοι με βάση κομματική απόφαση, φέρονταν να καταψηφίζουν την διάταξη για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.

Μετά από πολύωρη διαβούλευση, η άρνησή τους κάμφθηκε, όταν η κυβέρνηση τους πρόσφερε το εύσχημο πρόσχημα που αναζητούσαν, καταθέτοντας διευκρίνιση στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Παράλληλα, στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστέθηκε η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».

«Ήθελαν να αποτύχουμε»

Μεταφέροντας έναν αέρα αισιοδοξίας, κυβερνητικές πηγές, δήλωναν στη συνέχεια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης» και περνώντας στον καταγγελτικό λόγο, πρόσθεταν ότι «ειδικότερα ότι στην παρούσα φάση -με διάφορα θέματα ανοικτά, όπως π.χ. το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών- κάποιοι πόνταραν στο να μην προχωρήσει το ζήτημα της αξιολόγησης, ελπίζοντας δηλαδή σε αποτυχία της κυβέρνησης, προκειμένου να την "κεφαλαιοποιήσουν"».

«Είχαμε πει ότι θα γίνουν όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, και είμαστε εντάξει σε αυτό. Πάμε τώρα για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος», τόνισαν προσδιορίζοντας τους επόμενους στόχους.

Είναι πρόδηλο, ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκτιμούν πως «ο καιρός της σκληρής πολιτικής ανάβασης» τελείωσε και ότι τώρα βρίσκονται μπροστά «στις δυσκολίες των πεδιάδων», σημειώνοντας ότι στο εξής «κάθε επόμενη αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη».

Κορυφαία πολιτική προσδοκία του Αλέξη Τσίπρα-παρά τη σθεναρή άρνηση της Γερμανίας- είναι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους, η οποία θα επιτρέψει να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αβάντα από Μοσκοβισί

Στο μέτωπο αυτό, ήρθε απροσδόκητος σύμμαχος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού εντύπου Politico, στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ένθερμα ότι τον ενδιαφέρει ένα success story για τη χώρα μας και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση στρέφει αγωνιωδώς το βλέμμα στην προσεχή ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ η οποία θα διαρκέσει από τις 7 έως και τις 9 Οκτωβρίου με ένα από τα βασικά θέματα την πορεία του ελληνικού προγράμματος και των δημοσιονομικών στόχων αλλά και το ζήτημα της άμεσης ελάφρυνση του χρέους.

Τούτων λεχθέντων, το Οικονομικό Επιτελείο, επείγεται μέχρι την 10η Οκτωβρίου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup να κλείσει και τους υπόλοιπους ανοικτούς φακέλους και κυρίως, τον προσδιορισμό του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας , τον μηδενισμό του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Επ΄ αυτών, αλλά και σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των ευρωπαϊκών διαθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ , στο Λουξεμβούργο, ενώ το απόγευμα αναμένεται να ανέβει στο βήμα αναπτυξιακού συνεδρίου με οργανώτρια την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.