ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφ΄ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή

10:38 - 28 Σεπ 2016 | Πολιτική
Εφ΄ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή
Σφοδρή αναμένεται η αντιπαράθεση στη Βουλή σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «παίξει με το σύστημα «φύγετε» ήδη από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η πρόθεση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί εφ΄ όλης της ύλης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό υπόστρωμα.

 

Πέρα από την παιδεία όπου ήδη αποτελεί ένα πεδίο οξύτατης αντιπαράθεσης με αιχμή την στελέχωση των σχολείων, το νέο εξεταστικό, τη σχέση με την εκκλησία, τα θέματα των ΑΕΙ και της αριστείας, σειρά θεμάτων αναμένεται να αναδειχτούν. Αξίζει να σημειωθεί η αντιπαράθεση για το μάθημα των θρησκευτικών «απειλεί» τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού οι ΑΝΕΛ δια του προέδρου Πάνου Καμμένου και του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ δηλώνουν ότι βρίσκονται «δίπλα στο πλευρό της Εκκλησίας».

 

Πρώτο στην ατζέντα το ζήτημα με τις τηλεοπτικές άδειες όπου την προσεχή Παρασκευή πραγματοποιείται μια κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για να κρίνει τη συνταγματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η ΝΔ ασκεί δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και μιλά πλεόν για «τεράστιο σκάνδαλο» με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «απόλυτη ταύτιση με τους νυν καναλάρχες», σημειώνοντας παράλληλα ότι για «πρώτη φορά μπήκαν χρήματα στα ταμεία του κράτους». Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το θέμα της Τραπέζης Αττικής που «πονάει» διαπαραταξιακά τη Βουλή.

 

Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η διήμερη κόντρα για το πολυνομοσχέδιο και τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταφορά στο Υπερ – ταμείο των έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ) στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών». Επιπρόσθετα, τα εργασιακά εν όψει αξιολόγησης αλλά και οι τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που θα πλήττουν εκ νέου κατηγορίες συνταξιούχων, όπως του ΟΓΑ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

 

Δεν πρέπει να αποκλειστεί και η ανάδειξη των θεμάτων ασφάλειας με αιχμή το προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά. Σημειώνεται ότι η αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων ειδικών στα ελληνικά νησιά για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών παραμένουν ανοιχτά θέματα, την ώρα μάλιστα που η συμφωνία με την Τουρκία κινδυνεύει με κατάρρευση.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.