ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση-ΝΔ ανασύρουν το γνωστό ρεπερτόριο της έντασης

09:14 - 29 Σεπ 2016 | Πολιτική
Κυβέρνηση-ΝΔ ανασύρουν το γνωστό ρεπερτόριο της έντασης
Αν θέλει κανείς να συνοψίσει τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή που έγινε –μάλλον με πρόσχημα…- την Παιδεία, είναι ότι οι επικεφαλής των δύο άτυπων κομματικών πόλων, συμφώνησαν να την επαναλάβουν, αλλά, αυτήν τη φορά στο έδαφος της διαπλοκής.

Μπορεί το θέμα να είναι εξαντλημένο, άλλωστε η ΝΔ λιγότερο και το ΠΑΣΟΚ που συρρικνώθηκε εκλογικά και πολιτικά, πλήρωσαν το τίμημα της λαϊκής απαξίωσης, ωστόσο, όπως εκτιμούν στα κομματικά επιτελεία, βοηθά να συσπειρώνονται τα κομματικά ακροατήρια και να χαράζονται κάποιες υποτυπώδεις διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές, μιας και οι πολίτες, όπως επιβεβαιώνεται επαναληπτικά στα δημοσκοπικά ευρήματα, δυσκολεύονται να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην άσκηση της πολιτικής.

 

Η πολιτική ζωή προσεχώς, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς θα εισέλθει πλησίστια στα νερά της σχεδιασμένης έντασης, με το Μαξίμου να ξαναβγάζει σε κυκλοφορία, με σκοπό να…τα καταγγείλει, τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» που απεργάζονται, όπως υποστηρίζει, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και την οδό Πειραιώς, να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον παρελθόν και δεν δικαιούται να επικαλείται την ηθική του υπεροχή.

 

Ασφαλώς, θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς, χωρίς να απέχει και πολύ από την αλήθεια, ότι το ρεπερτόριο της έντασης, δεν έχει και πολλούς πρόθυμους ακροατές στο λαό, του οποίου οι προτεραιότητες σχετίζονται με περισσότερο φλέγοντα ζητήματα, όπως η αβίωτη καθημερινότητα.

 

Συμφέρει και τους δύο

 

Όμως η καταφυγή στην στρατηγική της έντασης, κρίνεται όπως όλα επιβεβαιώνουν αμοιβαία επωφελής, δεδομένου ότι στο μέτωπο της Οικονομίας,- όπου η κυβέρνηση χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις, παρά τις ρητορικές εξάρσεις της ΝΔ, περνά από τη Βουλή επαχθείς μνημονιακές δεσμεύσεις- τα νέα δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα.

 

Στον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2016/17 (World Economic Forum - WEF) που δημοσιεύθηκε χθες, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 5 θέσεις και κατατάσσεται πλέον 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, ως αποτέλεσμα των υψηλών φορολογικών συντελεστών, της άκαμπτης γραφειοκρατίας και του γεγονότος ότι η οικονομική δραστηριότητα εγκλωβίζεται πολύ συχνά στον εκλογικό κύκλο.

 

Η συνέπεια, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν ακυρώσει το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι να απομακρύνεται η προοπτική επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό καταρτισμένο, με υψηλή μόρφωση.

 

Το κλίμα αυτό, όπως και οι επιφυλακτικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, αποτυπώνεται, τόσο στην καχεξία του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο και στα διεθνή οικονομικά συνέδρια, όπου οι επενδυτές εμφανίζονται άκρως διστακτικοί έναντι της χώρας, ενόσω διαρκεί η συζήτηση για την αξιολόγηση και λύση για το χρέος που θα άνοιγε τον δρόμο για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ δεν διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.

 

Νέο σκληρό μήνυμα Σόιμπλε

 

Επ΄ αυτού, ο Β. Σόϊμπλε, επεφύλαξε χθες νέα ψυχρολουσία στη χώρα, επαναλαμβάνοντας μπροστά στη γερμανική Βουλή, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας, δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, προεξοφλώντας ταυτόχρονα ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Πρόγραμμα. .

 

Το μήνυμα δεν χρειαζόταν αποκωδικοποιητή, ενώ μάλιστα την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντιόταν με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, ακριβώς για το ζήτημα του χρέους και είχε προηγηθεί ενθαρρυντική δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ότι, «μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζω να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ».

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες του Μαξίμου; Να προσδιορίσει, όπως είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους, το ΔΝΤ τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η κυβέρνηση να έχει στη συνέχεια κάτι απτό να παρουσιάσει στους κουρασμένους πολίτες και να σχεδιάσει τις επόμενες πολιτικές της κινήσεις...

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.