ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε γερμανική «μέγγενη» για χρέος και προσφυγικό

09:37 - 30 Σεπ 2016 | Πολιτική
Σε γερμανική «μέγγενη» για χρέος και προσφυγικό
Το «Ελληνικό Ζήτημα» μετατρέπεται βαθμιαία σε κυρίαρχο πεδίο αντιπαράθεσης στις γερμανικές εκλογές του 2017.

Δεν είναι μόνο η ακαμψία Σόιμπλε στη ρύθμιση του χρέους που αξιώνει η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση επ΄ αυτού και του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας βάσιμα ότι χωρίς γενναίες παραδοχές από την πλευρά των δανειστών, δεν πρόκειται να αποκατασταθούν κάποιες στοιχειώδεις ισορροπίες στην κλονισμένη ελληνική οικονομία.

Αναδύεται δυναμικά τις τελευταίες ημέρες και το προσφυγικό, στο οποίο, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times το Βερολίνο αλλάζει πορεία πλεύσης και εκφράζει ανοικτά τώρα την δυσφορία του για την έλλειψη προόδου στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά αλλά και για τις καθυστερήσεις στην επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία.

Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει πως η Άγκελα Μέρκελ επέπληξε τον Έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, με την Αθήνα να αποδίδει το όλο θέμα σε σκόπιμη διαρροή με στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας εξαιτίας της ισχυρής πίεσης που δέχεται το κόμμα της κυρίας Μέρκελ από το ξενοφοβικό AfD.

Ζητούν αναστολή της καταβολής των δόσεων

Αλλά και οι διαθέσεις της γερμανικής πλευράς για το χρέος προοδευτικά επιδεινώνονται, σε βαθμό μάλιστα που στο Βερολίνο, ακούγονται ήδη έντονα φωνές, όπως αυτή του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Γερμανικής Βουλής, που αξιώνουν να επαναληφθεί η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και να παγώσει αμέσως η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της συμμετοχής του στο Πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Στα καθ΄ ημάς, παρά την επαγγελματική αισιοδοξία που εκπέμπει το Οικονομικό Επιτελείο, είναι ευνόητο ότι η επαναλαμβανόμενη βραδυπορία στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι ο καλύτερος αρωγός στην προσπάθεια για μια θετική λύση στο χρέος και την ένταξη στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης του Μ. Ντράγκι.

«Τρέχουμε τώρα!»

Η κυβέρνηση έλαβε «τελεσίγραφο» από το EWG να έχει κλείσει μέχρι την 10η Οκτωβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup τα εκκρεμή ζητήματα της προηγούμενης αξιολόγησης που σχετίζονται με τις νέες διοικήσεις Τραπεζών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, το ειδικό τέλος των ΑΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, την μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση παρόλα αυτά, κινείται με ασθματικούς ρυθμούς και ενώ δεν έχει κλείσει καν την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να εκκινήσει η δεύτερη, η οποία όπως όλα δείχνουν και παρά τους συνήθειες άσφαιρους λεονταρισμούς Κατρούγκαλου, δεν θα είναι ανέμελη εκδρομή, προτάσσει για προφανείς πολιτικούς λόγους το ζήτημα του χρέους, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε όπως καθολικά αναγνωρίζεται να αποτελεί κοινό εθνικό στόχο όλων των κομμάτων.

Την τρέχουσα διαχείριση των πραγμάτων, δυσχεραίνει περισσότερο η καλλιέργεια του εθνικισμού στην Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας, επιχειρώντας και πάλι εξαγωγή της κρίσης, θέτει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Παρά τη φθινοπωρινή αιθρία, βλέπει κανείς τα νέφη να πυκνώνουν στο πολιτικό σκηνικό.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 30 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.