ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δημοσκοπήσεις για το Μέγαρο Μαξίμου

08:39 - 03 Οκτ 2016 | Πολιτική
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δημοσκοπήσεις για το Μέγαρο Μαξίμου
Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί από χτες στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για την εφημερίδα «Αυγή» για πρώτη φορά καταγράφει σημαντικές μετατοπίσεις ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ.

Το μίγμα φόρων και η συνολική εικόνα υπερφορλόγησης ό,τι παραγωγικού υπάρχει στη χώρα σκορπά απογοήτευση, γεγονός που δημιουργεί έντονες συνθήκες πίεσης στην ηγεσία της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ως κίνηση άμυνας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα έχει ήδη δώσει σχετικές οδηγίες για γρήγορη ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης ώστε αφενός να «κλείσει» ερμητικά το σενάριο Grexit αλλά και να ανοίξει η διαδικασία επιστροφής της εμπιστοσύνης στη χώρα με κύριο όχημα την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

Ωστόσο καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται με όλα τα ψηφισμένα από το καλοκαίρι νέα μέτρα η κυβέρνηση μπαίνει και πάλι στη μέγγενη της συζήτησης για φόρους κλπ, την ώρα που το πολιτικό της κεφάλαιο εξανεμίζεται. Το οικονομικό όμως μέτωπο δεν είναι το μοναδικό που αναμένεται να καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις και να δοκιμάσει αντοχές.

 

Τα εθνικά ζητήματα μαζί με το προσφυγικό κινούνται σε μια λεπτή γραμμή, λόγω της αναθεωρητικής και απρόβλεπτης τάσης της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης για το προσφυγικό, στο φόντο των όσων ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και της αδυναμίας της ΕΕ να χαράξει μια συγκροτημένη στρατηγική για τη διαχείριση του μετανατευτικού.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η βοήθεια των κρατών μελών και της Κομισιόν είναι κάτω των αναμενομένων. Π.χ. στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO), ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19, ενώ από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που αποφασίστηκαν έχουν υλοποιηθεί περίπου 4.000.

 

Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι μονόδρομος μια και όπως φαίνεται περιθώρια δεν υπάρχουν. Πέρα από τον προφανή ανασχηματισμό αναζητείται και νέο αφήγημα ώστε να δώσει νέα πνοή αλλά και σήμα ανοίγματος πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσιο που τόσο ανάγκη έχει το κυβερνητικό σχήμα.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 03 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.