ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βερναρδάκης: Στόχος μας η καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού

16:19 - 03 Οκτ 2016 | Πολιτική
Βερναρδάκης: Στόχος μας η καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προωθείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να επισημαίνει πως "με την ψήφισή του θα αλλάξει όλο το παλιό σύστημα αποσπάσεων και μετατάξεων στο Δημόσιο σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο σύστημα κάλυψης των αναγκών της δημόσιας διοίκησης".

«Έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων, που είναι πολύ γραφειοκρατικό και χρονοβόρο, και το οποίο εξυπηρετεί περισσότερο πελατειακές σχέσεις, παρά καλύπτει πραγματικές ανάγκες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι με τον νέο νόμο, που η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα διευκρινίζεται ότι οι αποσπάσεις θα γίνονται μόνο για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών και θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι μετατάξεις θα γίνονται με βάση τις κενές οργανικές θέσεις και την εκδήλωση επιθυμίας των υπαλλήλων.

 

Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δημόσιοι φορείς θα δηλώνουν την ανάγκης τους για κάλυψη θέσεων. Στη συνέχεια, κάθε υπάλληλος, με βάση τα προσόντα του, θα αυτοπροτείνεται για να καταλάβει την αντίστοιχη θέση. Η όλη διαδικασία, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, θα διαρκεί περίπου ένα με ενάμιση μήνα και θα γίνεται με μεταφορά της οργανικής θέσης στον νέο φορέα και με αντίστοιχη κάλυψη της μισθολογικής διαφοράς που τυχόν προκύπτει από την μετακίνηση. «Θα γίνεται ορθολογικότερη και καλύτερη διαχείριση των αναγκών των υπηρεσιών με τις ατομικές επιλογές του κάθε υπαλλήλου», επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης.

 

Για τη μετακίνηση δεν θα είναι απαραίτητη η έγκριση του φορέα στον οποίο υπηρετεί ο υπάλληλος, αρκεί να είναι καλυμμένες τουλάχιστον το 50% των οργανικών θέσεων του κλάδου που ανήκει ο υπάλληλος. «Με το νόμο για την κινητικότητα δίνεται στο δημόσιο ένα εργαλείο, ώστε να κάνει καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του δημοσίου, βέβαια δεν λύνεται με αυτό. Για να υπάρξει λύση θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για στοχευμένες προσλήψεις. Ωστόσο, θα συνδέσει καλύτερα τις θέσεις εργασίας με τα προσόντα και τις δεξιότητες των υπαλλήλων, δίνοντας τη δυνατότητα στοχευμένου προγραμματισμού των προσλήψεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που θα βασίζονται στα οργανογράμματα των υπηρεσιών και θα γίνονται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

 

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ακόμα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν κλάδοι, ωστόσο θα υπάρξει μία τυποποίηση των περιγραμμάτων εργασίας του δημοσίου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί κλάδοι που έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας με διαφορετική ονομασία.

 

«Είναι μία διαδικασία, το κλαδολόγιο, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα και τα οργανογράμματα που περιλαμβάνει τρεις ταυτόχρονες δομικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», κατέληξε ο κ. Βερναρδάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.