ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις δικαστικών για τα όρια ηλικίας-Τι απαντά το υπουργείο

12:31 - 12 Οκτ 2016 | Πολιτική
Αντιδράσεις δικαστικών για τα όρια ηλικίας-Τι απαντά το υπουργείο
Την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών.

Το υπουργείο απαντώντας σε κόμματα και δικαστικές ενώσεςι διευκρινίζει πως καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου.

 

Αναλυτικά το υπουργείο Δικαιοσύνης σχολιάζει:

 

«Πολιτικοί εξέφρασαν “το θεσμικό τους τρόμο” ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε “τρόμο” εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. 

Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. 

Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας. 

Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

 

Έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών

 

Την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών είχε εκφράσει νωρίτερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή τη σχετική συζήτηση που αποκαλύφθηκε πως είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα.

 

ΝΔ και Βενιζέλος κατηγορούν την κυβέρνηση για "παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη"

 

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών, κάνοντας λόγο για "παιχνίδια με τους θεσμούς".

 

«Το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού» σημείωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανάρτησή του στο Facebook, για το θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 12 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.