ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Θα κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση-Ήταν θρίαμβος το δημοψήφισμα

21:20 - 13 Οκτ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Θα κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση-Ήταν θρίαμβος το δημοψήφισμα
«Αποδείξαμε ότι υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει και η ίδια στη φωτιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης, στο γήπεδο του Tae Kwo Do στο Παλαιό Φάληρο.

Καταχειροκροτούμενος, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε, από την έναρξη κιόλας της ομιλίας του, ότι «από τις μάχες που δώσαμε, βγήκαμε πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι».

Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο συνέδριο Αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, με το κόμμα αυτό να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρές μάχες, περάσαμε από συμπληγάδες, αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο έμπειροι», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα 5ετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, επέμεινε ότι πρέπει να σταλεί «καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε». Επίσης, χαρακτήρισε «θρίαμβο» το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, τονίζοντας επίσης ότι θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγάλες στιγμές των αγώνων του λαού μας.

Tαυτόχρονα, το χαρακτήρισε «αποστομωτική απάντηση» στις κλειστές τράπεζες και στην επιβολή των capital controls.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί σχέδιο και παραδέχτηκε ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική στην ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Υπογράμμισε ότι το Grexit δεν ήταν ένα αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης, αναφέρθηκε στις πιέσεις από τους δανειστές και στην χρηματοπιστωτική ασφυξία που, όπως είπε, λειτούργησε σαν διαρκής εκβιασμός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, καλώντας τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, καθώς η ίδια εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Pacta sunt servanda» υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε να μας λένε άλλο "κάντε τα μαθήματά σας και βλέπουμε"».

Αξίωσε, δε, λύση για το ζήτημα του χρέους και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

«Τη συγκυρία δεν την επιλέγεις, σε επιλέγει. Θα ήταν καλύτερα η πρώτη φορά αριστερά να είχε έρθει σε άλλες, καλύτερες συνθήκες, από αυτές της χρεοκοπίας και της ασφυξίας» τόνισε ακόμη, για να καταδείξει όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε και ανέλαβε την ευθύνη σε μια δύσκολη συγκυρία.

«Υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί πρωτίστως το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που δεν θα βασίζεται στις χαμηλές αμοιβές.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η 2η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και είπε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναφερόμενος στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και «καυτηριάζοντας» την «εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών».

Επίσης, έκανε αυτοκριτική στο φαινόμενο των συνιστωσών και των τάσεων μέσα στο κόμμα, βγάζοντας ουσιαστικά «κίτρινη κάρτα» στους συνέδρους. «Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα» υπογράμμισε και τόνισε ότι «καμία καρέκλα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», κάτι που προφανώς είναι μήνυμα ανασχηματισμού.

«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. «Το κόμμα μας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης και της συνολικής προσπάθειας για τον κοινωνικό μετασχηματισμό» υπογράμμισε επίσης.

«Δεν είμαστε ίδιοι» επέμεινε, συγκρίνοντας επανειλημμένα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις κυβερνήσεις της προηγούμενης πενταετίας, για να τονίσει: «Θα νικήσουμε και σε τρία χρόνια θα κάνουμε απολογισμό».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:52 - 13 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.